Lucrări oprite în situl arheologic abia deschis pe Autostrada A7, dar și pe șantier

Situl arheologic de pe șantierul Autostrăzii A7, unde a fost descoperit recent un mormânt princiar, vechi de peste 1500 de ani, al unui războinic, a fost închis. Motivul: vremea potrivnică ce îi împiedică pe arheologi să își desfășoare munca de cercetare. Au fost oprite, deasemenea, și lucrările la lotul 1 Ploieşti-Buzău al viitoarei Autostrăzi a Moldovei, pentru câteva luni, până când arheologii își vor încheia activitatea. Între timp, osemintele și obiectele descoperite au fost duse la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din Capitală.

21 Decembrie 2022, 18:59 (actualizat 21 Decembrie 2022, 19:04) Știrile TVR |

Mormântul unui războinic hun, îngropat alături de calul său și înconjurat de peste 120 de obiecte de aur sau suflate cu aur, este doar o mică parte din istoria încă ascunsă, pe care specialiștii încearcă acum să o scoată la lumină. Dar, oricât de dornici ar fi arheologii, munca în situl de pe Autostrada 7 este aproape imposibilă în condițiile în care pământul este înghețat, iar pe câmp bate crivăţul.

Este destul de frig, sunt minus 4, minus 5 grade. Ne facem meseria din plăcere și asta e important pentru noi” spune Talida Radu, masterand în arheologie.

Lucrul în condiții de frig și umiditate este aproape imposibil, însă, cu toate astea, specialiștii au reușit să scoată la iveală unul dintre cele mai importante morminte princiare ale unui războinic hun și speră că vor reuși să aducă la lumină și alte artefacte, povestea unei civilizații care a trăit odinioară aici.

Așezarea obiectelor în mormânt indică faptul că cel înhumat era o căpeteniei militară a tribului hun, care a poposit pe aceste meleaguri cu circa 1500 de ani în urmă.

Situl este foarte mare, 16 hectare. Am identificat și cercetat în parte 900 de complexe arheologice. Este vorba despre gropi, morminte, locuințe”, explică dr. Silviu Ene, reprezentant ştiinţific, Institutul de Arheologie „V. Pârvan”.

Osemintele dar și obiectele găsite în mormânt urmează să fie cercetate în laboratoare de specialitate din țară și străinătate pentru a fi datate. Abia apoi se va putea creiona povestea din spatele descoperirii.

Până atunci, munca pe teren se arată a fi de durată, pentru că sunt încă multe de descoperit. Alte trei situri arheologice au fost găsite pe lotul 1 al autostrăzii, pe 14 din cei 21 de kilometri. Dar acest sit este cel mai mare și mai valoros de până acum. Este și motivul pentru care lucrările pe șantier au fost oprite. Vor fi reluate abia după ce condițiilor meteo le vor permite arheologilor să reia săpăturile și să ridice toate artefactele.

Source

Distribuie știrea