LUMEA AZI | „Ne-au împrăștiat prin țară ca pe niște boabe de mazăre”. Multe dintre victimele regimului stalinist așteaptă și acum ca statul rus să le facă dreptate

15 Ianuarie 2022, 13:23 |

Străin în propria țară. Astfel își descrie Alisa Meisner, soarta. În anii 30, familia ei trăia la Moscova într-o locuință mare și frumoasă. Apoi a început războiul, iar guvernul sovietic a decis să elimine din oraș așa-numitele „elemente periculoase”. Mama Alisei era de origine germană. Iar pentru Stalin, etnicii germani erau niște trădători de țară. Așa că familia a fost deportată în nord, în Taiga, într-o colonie de muncă forțată.

Alisia Meisner, victimă a regimului stalinist: Toată familia mamei a fost deportată, din cauza naționalității. Ne-au împrăștiat prin țară ca pe niște boabe de mazăre.

Alisa a venit pe lume în colonie. Decenii întregi familia nu a putut părăsi locul în care a fost exilată. Ca aproape toți ceilalți deportați au muncit la exploatarea lemnului. Ca etnici germani, membrii familiei Meisner o duceau și mai greu din cauză că erau șicanați și de ceilalți locuitori ai lagărului.

Alisia Meisner: Erau oamenii alături de care am trăit, cu care am mers pe același drum la școală sau la club. Oamenii aceștia ne-au șicanat. A fost dureros.

Abia în anii 90, familia Meisner și alte câteva sute de mii de deținuți politici au fost reabilitați. Mulți ruși de origine germană au emigrat în Republica Federală. Alisa nu avea rude în Germania, nu știa limba așa că a rămas în Rusia, într-un orășel situat la 70 de kilometri distanță de lagărul în care trăise în exil. Cu timpul, însă, localitatea în care trăiește a devenit un oraș-fantomă:

Alisia Meisner: Înainte exista un autobuz, acum nu mai este. Dacă trebuie să mergi la spital în orașul apropiat, riști să nu mai ajungi. Vara trecută au fost atât de proaste străzile, iar călătoria a durat atât de mult încât vecinul nostru a murit pe drum spre medic.

Alisa ar fi avut dreptul să locuiască din nou la Moscova, orașul din care familia ei a fost alungată. Legea îi permite lucrul acesta. Are dreptul și la o locuință în Moscova. Numai că autoritățile i-au refuzat cererea. Trebuie să lupte pentru drepturile ei.

Ca multe alte victime ale regimului stalinist a fost sprijinită de organizația pentru drepturile omului „Memorial”, care a cercetat condițiile de viață ale persoanelor persecutate, ca aici în vechea locuință din Moscova a familiei Meisner:

Grigori Vaipan, organizația Memorial: Comparați și dumneavoastră condițiile de aici cu viața din colonie, unde în afară de pădure și lupi nu era nimic altceva.

Alisa nu este singura care a avut această soartă. Aproximativ 1.500 de persoane deportate încă mai așteaptă să se întoarcă în locurile natale.

Grigori Vaipan, organizația Memorial: Pentru autorități, acești copii ai Gulagului nu au prioritate. Statul rus vorbește mult despre victorie, despre momentele frumoase din istoria sa, dar nu și despre părțile întunecate ale Uniunii Sovietice fiindcă ar trebui să vorbească și despre responsabilitate.

În lupta cu statul rus, Alisa rămâne singură. Autoritățile au încadrat organizația în categoria „agenți străini”. Memorial ar fi inclus între victimele regimului Stalin și foști colaboratori ai regimului nazist, a criticat președintele Vladimir Putin. Organizația respinge categoric acuzațiile.

Cu toate acestea, un tribunal moscovit a pecetluit soarta celui mai cunoscut ONG din Rusia: acesta a fost interzis.

Source

Leave a Comment