Lupta antidrog din școli începe cu un chestionar. Va arăta opinia elevilor despre testarea privind consumul de droguri, prezentarea unei adeverințe medicale și introducerea unei ore de profil în curriculum

Un prim pas în lupta antidrog la nivel liceal e realizarea unui chestionar. Abia apoi, în funcție de informații, se vor putea lua decizii precum testarea elevilor în licee sau prezentarea unei adeverințe la început de an școlar de către fiecare elev, din care să reiasă că a făcut un test antidrog. Este decizia Grupului de lucru de luptă antidrog de la Prefectura Capitalei, la care au participat pe lângă autorități și reprezentanți ai părinților și ai elevilor. Astfel de idei au fost propuse și înainte de tragedia de la 2 Mai, dar nu au fost luate în serios.

30 August 2023, 20:03 (actualizat 30 August 2023, 20:23) Știrile TVR |

Chestionarul despre consumul de droguri pe care ar urma să îl completeze părinții și elevii majori va fi elaborat de Agenția Națională Antidrog și va cuprinde trei puncte.

Rareș Hopinca, prefectul Capitalei: Testăm opinia despre testarea antidrog, testăm opinia despre prezentarea unei adeverințe medicale care să ateste că respectivul copil și-a făcut analizele medicale de sânge antidrog, obligatorie la înscrierea în fiecare an școlar, testăm opinia părinților și elevilor majori de a introduce o ora de antidrog  în școală.

Dar, potrivit unor surse, Ministerul de Interne nu poate cere Agenției Antidrog să realizeze un astfel de chestionar, pe motiv că aceasta nu i se subordonează. Totuși, autoritățile din București vor ca rezultatele chestionarului să fie cunoscute la sfârșitul lunii septembrie, pentru că urmează să se ia decizii în funcție de răspunsuri. Reprezentanții Consilului Elevilor nu resping propunerile făcute la Prefetura Capitalei, dar pun niște condiții legate pentru testarea elevilor care prezintă semne de consum de droguri.

Bogdan Bănuțoiu, reprezentant Consiliul Elevilor din București: Dacă aceste teste ar fi făcute în văzul lumii și și-ar da seama elevii, ar putea să apară bullying și s-ar face discrepanțe între elevii testați și cei netestați și nu ne dorim acest lucru.

Prevenția este extrem de importantă, dar în același timp și părinții trebuie să înțeleagă importanța unei reacții rapide și timpurii dacă copiii lor au început să consume substanțe interzise. Este un pas mic de la un joint de hașiș la consumul de droguri precum heroină, cocaină sau cele sintetice de ultima generație. Iar tragedii precum cele de la Neamț și 2 Mai se pot repeta.

Iuliana Constantinescu, reprezentanta Federației Naționale a Părintilor: Cel mai mult trebuie să mergem pe conștientizare și să înțelegem că a ascunde sub preș, a ne face că la noi în școală nu se întâmplă nimic sau că al nostru copil e cel mai minunat – nu ajută la nimic.

Vă reamintim, la numărul de urgenţă 119 se pot semnala cazurile cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Conform datelor valabile anului 2022 ale Agenției Naționale Antidrog, 1 din 10 elevi a consumat cel puțin odată un tip de drog.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea