Ambrozia rămâne încă o problemă de sănătate publică. An de an, tot mai mulți oameni sunt diagnosticați cu alergie la polenul plantei și ajung la medic. Unii în stare gravă. Avem o lege care îi obligă pe proprietarii de terenuri să le curețe, altfel sunt amendați. În teorie. Practica ne arată că planta crește în continuare nestingherită peste tot.
Andra Batu locuiește lângă București și acum 10 ani a fost diagnosticată cu alergie la ambrozie. De la un an la altul simptomele s-au agravat.
Ambrozia își răspândește polenul cu ușurință, declanșând alergii nazale și astm alergic. Iar în cabinetele medicale numărul pacienților este în creștere. In multe localități autoritățile au tot încercat să o distrugă, dar ambrozia tot apare, mai ales în curțile necurățate, sau chiar prin parcuri.
MĂDĂLINA SAMOILĂ, jurnalist TVR: “Conform legii, persoanele care au terenuri unde ambrozia a crescut alarmant de mult și nu fac nimic pentru a distruge buruiana, pot primi amendă de la poliția locală cu sume de până la 20.000 de lei. Fie că vorbim de persoane fizice sau juridice”.
Și în țară, Poliția Locală îi somează pe proprietari să respecte legea.
MIRELA STAMATE, reprezentant Poliţia Locală Tg. Jiu: “Toţi proprietarii au obligaţia să ia măsuri, să distrugă ambrozia. Am indentificat 80 de terenuri cu ambrozie, proprietarii au fost somaţi”.
Potrivit statisticilor, polenul de ambrozie apare în aer pe la jumătatea lunii iulie și dispare la jumătatea lunii octombrie. Iar simptomele sunt agravate de poluare și aglomerare urbană, așa cum este în Capitală.
Polliana Leru, doctor alergolog de la Spitalul Colentina, a explicat ce fel de manifestări produce ambrozia.