MAE continuă demersurile cu privire la situația generată de nepermiterea intrării unor turiști români în Statele Unite Mexicane. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Mexicului, invitat în audiență

Din dispoziția ministrului Afacerilor externe, Bogdan Aurescu, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Statelor Unite Mexicane la București a fost invitat joi în audiență de către secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice din cadrul MAE, Traian Hristea. “Cu acest prilej, partea română a exprimat ferm preocuparea deosebită față de situația turiștilor români returnați din Statele Unite Mexicane, condițiile de returnare și nerespectarea dreptului cetățenilor români în cauză de a contacta misiunea diplomatică a României de la Ciudad de México’, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

23 Decembrie 2022, 16:52 (actualizat 23 Decembrie 2022, 17:04) Știrile TVR |

Ministerul Afacerilor Externe – MAE / FOTO: Autor: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Partea română a solicitat, în regim de urgență, asistența autorităților mexicane competente în vederea remedierii situației, precum și evitarea pe viitor a oricărui tratament necorespunzător pentru cetățenii români.

“De asemenea, partea română a făcut apel la un dialog deschis și constructiv pe canale diplomatice și între instituțiile competente dintre cele două state”, arată instituția.

MAE precizează că a subliniat în dialogul cu autoritățile mexicane faptul că, deși Statele Unite Mexicane au dreptul suveran de a decide să acorde dreptul de intrare pe propriul teritoriu, se impune ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, precum și să nu genereze situații ofensatoare. Totodată, MAE a solicitat părții mexicane asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Statele Unite Mexicane, pentru a fi evitat riscul ca astfel de cazuri să conducă la o abordare discriminatorie.

Demersuri și solicitări similare au fost efectuate și adresate autorităților mexicane prin intermediul Ambasadei României la Ciudad de México.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările adresate și anterior cetățenilor români ca, înainte de planificarea/efectuarea unor deplasări, să se documenteze atent cu privire la condițiile de intrare și ședere, în contextul demersurilor derulate de autoritățile mexicane pentru gestionarea fluxului migrației ilegale.

MAE subliniază că Ambasada României la Ciudad de México a manifestat o preocupare constantă pentru actualizarea informațiilor referitoare la condițiile de acces în Statele Unite Mexicane, informații disponibile atât pe pagina de internet a misiunii diplomatice, cât și pe pagina de internet a MAE, la secțiunea Sfaturi și alerte de călătorie (http://www.mae.ro/travel-conditions/3727#861). Totodată, MAE menționează că misiunea diplomatică a României în Statele Unite Mexicane a organizat inclusiv sesiuni on-line de informare a agențiilor române de turism cu privire la cerințele impuse de autoritățile mexicane pentru accesul cetățenilor străini pe teritoriul acestui stat.

Pentru a preveni riscurile aferente unei decizii de nepermitere a intrării în Statele Unite Mexicane, MAE reiterează importanța organizării riguroase a deplasărilor cetățenilor români și retransmite o serie de recomandări necesar a fi respectate:

1. să utilizeze serviciile unor agenții de turism autorizate;

2. să dețină și varianta tipărită a tuturor documentele aferente deplasării (ex.: vouchere sau rezervări ferme la unități hoteliere, biletele de călătorie dus-întors, extrase de cont, itinerariul călătoriei în Statele Unite Mexicane defalcat pe zile etc.), care pot fi utilizate la controlul de imigrări efectuat de autoritățile mexicane la intrarea în Mexic.

MAE reiterează rugămintea adresată cetățenilor români de a consulta cu atenție secțiunea condiții de călătorie în Statele Unite Mexicane de pe pagina de internet a MAE (http://www.mae.ro/travel-conditions/3727#861), unde regăsesc informații detaliate inclusiv cu privire la procedura interviului realizat în cadrul verificărilor efectuate la frontiera mexicană.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români aflați într-o situație deosebită pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de México: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869.

Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de México: 00 52 55 38 833 072.

Source