MAE: Ocuparea ilegală de către forţe ruse a Insulei Șerpilor nu are nicio implicație juridică

Ocuparea ilegală de către forţe ruse a Insulei Șerpilor nu are nicio implicație juridică. Sunt precizări ale Ministerului Afacerilor Externe care adaugă că nu este afectată nici linia de delimitare dintre suprafețele de platou continental și zonele economice exclusive ale României și Ucrainei în Marea Neagră. Rusia a capturat Insula Şerpilor, aflată la 45 de km de România.

26 Februarie 2022, 20:53 (actualizat 26 Februarie 2022, 20:57) |

Ocuparea ilegală de către forţe ruse a Insulei Șerpilor nu are nicio implicație juridica și nici efecte de acest tip de niciun fel, deci nici asupra liniei de delimitare dintre suprafețele de platou continental și zona economică exclusivă ale României și Ucrainei în Marea Neagra, precizează MAE.

Teritoriile ocupate ilegal de forțele ruse și spațiile maritime adiacente acestora continuă să aparțină de jure Ucrainei.

De asemenea, nu apar nici efecte factuale, neexistând modificări ale geografiei pe baza căreia Curtea Internațională de Justiție a efectuat delimitarea.

Separat de faptul că nu poate opera niciun transfer de suveranitate ca efect al ocupării ilegale, prin folosirea ilicită a forței armate, asupra oricăror teritorii, orice stat este obligat, în temeiul dreptului internațional, să respecte atât instrumentele juridice prin care au fost stabilite frontierele terestre și maritime, cât și linia/liniile de delimitare stabilite prin hotărâri ale instanțelor internaționale, care sunt definitive, irevocabile și opozabile tuturor statelor, acestea având obligația de a le respecta.

Insula Şerpilor a fost considerată de către CIJ că nu are niciun fel de relevanță și niciun rol în procesul de delimitare a spațiilor maritime dintre România și Ucraina, fiind acceptate argumentele părții române în acest sens.

Odată ocupată, această insulă poate fi integrată de Rusia în zona de interdicţie aeriană şi navală. Acesta este un sistem construit de Rusia după ocuparea peninsulei Crimeea. Din analiza acestui sistem rezultă că pe această insulă ar putea fi dispuse baterii de rachete antiaeriene de tip S400, unităţi de rachete balistice Iskander şi unităţi de tip Bastion de interdicţie navală, care acoperă o arie de 300-500 de km.

Source