MAE: Toţi cei șase cetăţeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie

Toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, a anunțat, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) printr-un comunicat.

”În urma demersurilor complexe derulate prin intermediul Consulatului General al României la Paris și al Ambasadei României la Canberra, în colaborare cu autorităţile franceze și australiene, toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie”, potrivit sursei citate.

Astfel, un cetățean român a fost evacuat miercuri, 22 mai, prin intermediul unei curse aeriene organizate de către autoritățile franceze, în colaborare cu cele australiene și cele din Noua Zeelandă, cu destinația Australia.

Potrivit MAE, ceilalți cinci cetățeni români au părăsit teritoriul francez de peste mări sâmbătă. Dintre aceștia, doi au fost evacuaţi către Australia cu o aeronavă militară aparţinând Forţelor Aeriene Australiene, ceilalţi trei fiind îmbarcaţi pe un zbor civil organizat de autorităţile franceze.

”MAE le adresează mulţumiri autorităţilor franceze şi australiene pentru întregul sprijin oferit în vederea evacuării cetăţenilor români din Noua Caledonie”, se mai precizează în comunicat.

Situația este atât de gravă în arhipelag, încât, pentru a calma spiritele, președintele Emmanueal Macron a făcut joi o vizită fulger. Răzmerița a izbucnit după ce parlamentul francez a votat o lege electorală care – spun localnicii – le diminuează drepturile.

Emmanuel Macron, însoțit de o delegație importantă din care fac parte ministrul de Interne și cel al Armatelor, a pledat în fața aleșilor locali din Noua Caledonie pentru oprirea revoltelor, pentru revenirea la calm și dialog.

Șase persoane și-au pierdut viața și câteva au fost rănite în confruntările dintre forțele de ordine și protestatari. Ciocnirile au fost violente, magazine distruse, mașini vandalizate și incendiate, baricade instalate pe axa care leagă capitala Nouméa de aeroport, principala cale de aprovizionare a arhipelagului.

Distribuie știrea