Mafia și ecologiștii, dușmanii construirii celui mai mare pod din lume

01 Mai 2023, 14:10 (actualizat 01 Mai 2023, 14:35) Știrile TVR |

Pod suspendat / FOTO: Captură YouTube

Care sunt dușmanii construcției?

Potrivit CNN, ecologiștii consideră că Podul Messina ar fi devastator pentru fauna sălbatică. Grupul Legambiente susține că rutele de migrație dintre Africa și Europa ar urma să fie perturbate. Un purtător de cuvânt al asociației a declarat: „În strâmtoarea Messina, un loc foarte important de tranzit pentru păsări și mamifere marine, este una dintre cele mai mari concentrații de biodiversitate din lume”. Fondul Mondial pentru Natură Sălbatică amintește că „Întreaga zonă a Strâmtorii Messina este o arie protejată conform Directivei UE Habitate”. Mai mult, în 2006, atunci când s-a discutat oportunitatea demarării construcției, WWF era gata să meargă în instanță pentru a opri proiectul, dat fiind că ar fi încălcat ariile protejate ale Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, sunt și provocări de natură geofizică. Zona este foarte activă seismic. În 1908 a avut loc un cutremur de 7,1, care a ucis 100.000 de oameni și care a generat un tsunami devastator pentru zonele de coastă de pe malurile Calabriei și ale Siciliei. În plus, marea este foarte agitată de-a lungul acestui canal ce leagă două mări: Tireniană și Ionică. Se formează curenți foarte puternici, dar și vârtejuri, iar vântul este deseori foarte puternic. Direcția curenților se schimbă la fiecare șase ore, ceea ce face din Strâmtoarea Messina o provocare pentru ambarcațiuni.

De altfel, caracteristicile strâmtorii au transformat-o într-o legendă pentru marinari de pe vremuri și din prezent. Totul a început cu Homer care a poziționat doi monștri marini feminini în această zonă: Scila și Caribda. Monștrii erau găsiți vinovați pentru fenomenele nemaivăzute petrecute pe canalul care separă insula Sicilia de restul teritoriului italian, iar Ulise a fost nevoit să aleagă cu care să se confrunte. ”A fi între Scila și Caribda” a devenit o vorbă populară și în România. Înseamnă ”a avea de ales între două rele”.

Lăsând la o parte legendele, probleme de mediu și siguranță, Podul Messina mai are un potențial dușman: mafia. Două mari organizații, ‘Ndrangheta din Calabria și Cosa Nostra din Sicilia, sunt cunoscute pentru abilitățile de a se infiltra în proiecte majore de construcție. Sunt voci care atrag atenția că există riscul ca transportul și aprovizionarea să intre sub controlul organizațiilor mafiote, care ar putea chiar să ceară taxe de protecție, relatează CNN.

Ministrul Transporturilor, Matteo Salvini, a declarat: „Nu mă tem de infiltrarea criminală. Vom putea garanta că cele mai bune companii italiene, europene și globale lucrează acolo. Vor exista organisme de supraveghere care vor vedea fiecare euro investit în pod.”

Cine ar urma să construiască Podul Messina?

Probabil un consorțiu condus de firma italiană WeBuild va lucra la proiect, în condițiile în care în 2006 i s-a atribuit proiectul. Numai că planul a fost suspendat, iar We Build, care atunci se numea Salini Impregilo, chiar a dat în judecată statul pentru încălcarea contractului.

Directorul de inginerie al WeBuild, Michele Longo, a declarat în Parlament că este gata de lucru: „Podul de peste strâmtoarea Messina este un proiect care se poate deschide imediat. De îndată ce contractul este actualizat, proiectul poate începe (…) Proiectul executiv este de așteptat să dureze opt luni, iar timpul necesar pentru construirea podului va fi puțin mai mult de șase ani.”

Caracteristicile Podului Messina

Dacă s-ar construi până la urmă, conform proiectului din 2006, Podul peste Strâmtoarea Messina s-ar întinde pe două mile (3,2 kilometri) și ar fi cel mai lung pod suspendat din lume.

Podul ar urma să aibă trei benzi pe sens: două pentru trafic și una pentru urgență, iar liniile de tren ar urma să fie în mijloc. Conform planului actual, 6.000 de mașini și camioane ar putea trece în fiecare oră și 200 de trenuri ar putea traversa în fiecare zi.

Costul proiectului ar fi de 11,25 de miliarde de euro, dintre care 4,5 miliarde, numai pentru pod și 6,75 de miliarde de euro, pentru infrastructura care să îl susțină.

Cum răspunde compania criticilor

Planul inițial al WeBuild prevede ca podeaua podului să reziste la vânturi de până la 300 de kilometri pe oră și ar putea rămâne deschis traficului chiar și la vânturi de până la 150 de kilometri pe oră.

Podul ar urma să fie construit astfel încât să reziste unui cutremur de magnitudine 7,5 pe Richter, deci mai puternic decât cel din 1908.

Navigația pe canal nu ar fi împiedicată, susține compania. Podul ar urma să fie la aproximativ 74 de metri deasupra nivelului mării și ar permite un canal de navigație de 600 de metri. Atât vasele de marfă, cât și cele de croazieră ar putea să treacă pe sub pod.

Cu privire la provocările geografice, Longo a declarat pentru CNN că este „una dintre cele mai dinamice strâmtori de apă, între adâncimi și curenți, dar este și una dintre cele mai studiate zone. Există milioane de pagini de studii dedicate acestui domeniu. Le-am citit pe toate.” Despre pericolele implicării crimei organizate, el a spus că „nimic nu este imposibil, dar acesta este un risc scăzut”.

Directorul de inginerie al WeBuild, Michele Longo, punctează și efectele benefice asupra economiei. El a declarat că numai faza de construcție ar contribui cu 2,9 miliarde de euro la PIB-ul național și ar angaja 300 de furnizori și 100.000 de oameni din Calabria și Sicilia, unde rata șomajului e mai mare decât în restul Italiei.

Încă din Epoca Romană se vorbește despre un pod peste Strâmtoarea Messina. Între timp, multe idei și proiecte au apărut și dispărut. Mai toate formațiunile politice au promis că vor demara construcția. De data asta, visul pare mai aproape de a fi împlinit, după ce premierul a semnat decretul. Ministrul Transporturilor speră ca în iulie 2024 să poată începe lucrările.

Articol semnat Alina Delcea

Source

Distribuie știrea