Unul dintre cele mai muncitoare și umile animale a fost sărbătorit, azi, peste tot în lume. De mii de ani, măgărușul s-a dovedit ajutor de nădejde pentru oameni. Deşi există câteva zeci de milioane de exemplare, măgarii de rasă pură sunt pe cale de dispariție. La Grădina Zoologică din Braşov a fost sărbătorit măgărușul Evelin. Are 29 de ani și este unul dintre cei mai vechi locatari ai Parcului Zoo.
Evelin este singurul măgăruș de la Zoo Brașov, așa că, de ziua lui, a fost răsfățat: a primit un balot de paie din care s-a hrănit toată ziua și a fost vizitat de mulți copii.
Copiii s-au familiarizat cu această specie prin jocuri interactive și diverse activități.
Măgarii s-au răspândit în lume din Africa și au jucat un rol important în viața oamenilor, fiind animale muncitoare și umile. Unele culturi i-au asociat cu înțelepciunea, curajul și răbdarea.
Se spune că Sfânta Maria a călătorit însărcinată pe un măgăruș până la Bethleem, apoi în brațe cu pruncul Iisus, în pribegie. Mântuitorul Însuși a intrat în Ierusalim tot pe un asin.
Măgarii supraviețuiesc aproape oriunde, chiar și fără prea multă mâncare.
La noi, cei mai mulți măgăruși sunt folosiți de ciobani și cară greutățile în zonele greu accesibile. Unii îi exploatează cu duritate sau îi abandonează. Așa se face că la rezervația de urși din Zărnești au ajuns și 5 măgari.
Femelele sunt crescute acum nu neapărat pentru transport cât pentru lapte. Este foarte hrănitor și benefic pentru sănătate. Un litru de lapte de măgăriță se vinde și cu 100 de lei.