Mai aproape ca niciodată de un dezastru nuclear | „Ceasul Apocalipsei”, la doar 90 de secunde de miezul nopții

După aprope un an de război în Ucraina, omenirea este mai aproape ca niciodată de un dezastru nuclear iar ceasul apocalipsei a fost mutat la doar 90 de secunde până la miezul nopții, au anunțat oamenii de știință.

25 Ianuarie 2023, 14:29 (actualizat 25 Ianuarie 2023, 14:31) Știrile TVR |

Ceasul Apocalipsei”, la doar 90 de secunde de miezul nopții

Noua oră reflectă o lume în care invazia Rusiei în Ucraina a reînviat temerile de război nuclear. Anual, cercetătorii organizației Bulletin of the Atomic Scientists actualizează ora ceasului pe baza informațiilor privind riscurile catastrofale la adresa planetei și a omenirii. Acum, noul anunț va fi pentru prima dată tradus din engleză în ucraineană și rusă pentru a atrage atenția în mod relevant persoanelor implicate si cetățenilor lor.

Creat în 1947, Ceasul Apocalipsei (Doomsday Clock) a fost conceput de oamenii de ştiinţă care au participat la Proiectul Manhattan (proiectul ce a produs primele arme nucleare). Iniţial considerat un indicator al probabilităţii de producere a unui conflict nuclear, Ceasul Apocalipsei reprezintă în prezent şi alte ameninţări, printre care schimbările climatice, armele biologice şi ameninţările cibernetice.

Buletinul îşi are sediul la Universitatea din Chicago, vizavi de locul de naştere al Epocii Atomice. Acolo, în 1943, Enrico Fermi a realizat experimentele ce au condus la dezvoltarea primei bombe atomice. Situl este marcat printr-o sculptură de Henry Moore ce înfăţişează o explozie atomică.

Artista din Chicago Martyl Langsdorf a creat imaginea ceasului în urmă cu 75 de ani, la comanda oamenilor de ştiinţă care au construit bombă atomică ce a pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

La acel moment, în 1947, Războiul Rece era deja declanşat, iar oamenii de ştiinţă au dorit ca prin acest demers să îi alerteze pe americani cu privire la pericolul unei confruntări nucleare cu Uniunea Sovietică. Scopul lor a fost să “înspăimânte oamenii pentru a deveni raţionali”, a declarat Eugene Rabinowitch, biolog şi editor-şef al Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic.

Source