Mai mult de jumătate din populația României este nemulțumită de poziția țării noastre în lume și peste 80% consideră războiul din Ucraina o problemă critică sau importantă

Potrivit unui sondaj Avangarde privind percepția asupra politicii externe, 48% dintre români cred că România este văzută mai degrabă negativ de către țările occidentale, în timp ce doar 18% cred că este văzută pozitiv. 37% dintre respondenți consideră că liderii țărilor occidentale nu îl respectă pe președintele Klaus Iohannis, în timp ce doar 24% cred contrariul. Cercetarea a fost efectuată în perioada 10 – 18 mai și are o marjă de eroare de 3,3%.

20 Mai 2022, 10:49 (actualizat 20 Mai 2022, 11:37) Știrile TVR |

Sondaj Avangarde

Între statele prietene enumerate de români se numără Republica Moldova (64%), SUA (54%), Germania (54%), Franța și Marea Britanie (câte 53%), Spania (52%), Italia (51%), Israel (49%), Bulgaria (44%), Ucraina și Polonia (câte 40%). principalul stat perceput drept “inamic” este Rusia (64%).

Rezultatele sondajului Avangarde:

La întrebarea “dumneavoastră sunteți mai degrabă mulțumit sau mai degrabă nemulțumit de poziția pe care o ocupă România în lume astăzi?”, 14% dintre români au răspuns “mai degrabă mulțumit”, iar 55% – “mai degrabă nemulțumit”. 18% dintre respondenți consideră că România este văzută de țările occidentale “mai degrabă pozitiv”, iar 48% – “mai degrabă negativ”.

Întrebați “dacă liderii țărilor occidentale îl respectă sau nu pe președintele României, Klaus Iohannis?”, românii au răspuns NU – 37% și DA – 24%.

În lista unor “posibile amenințări la adresa intereselor României, pe termen mediu și lung”, 53% dintre cei întrebați au considerat că “investițiile Ungariei în Transilvania sunt o amenințare importantă”, 42% au catalogat la fel “apropierea Serbiei de Rusia și China”, în timp ce războiul din Ucraina este considerat de 44% dintre români “o amenințare critică”, iar de 40% – “o amenințare importantă”.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 10 – 18 mai, prin metoda interviurilor telefonice, și are o marjă de eroare de 3,3%.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source