Mai multe primării din țară se oferă să primească refugiați în localitățile pe care le administrează. Măsuri de urgență la granița cu Ucraina

24 Februarie 2022, 12:39 (actualizat 24 Februarie 2022, 13:04) |

ACTUALIZARE Primarul Galațiului, Ionuţ Pucheanu: Municipiul Galaţi este pregătit să primească eventualii refugiaţi din Ucraina

Potrivit acestuia, eventualii refugiaţi din Ucraina ar putea fi cazaţi, în municipiul Galaţi, atât în blocurile primăriei sau unităţi sportive, folosite, în 2020 – 2021, drept spaţii de carantină pentru persoanele cu COVID, cât şi în mai multe săli de sport şcolare.

Totodată, dacă va fi cazul, autorităţile gălăţene sunt pregătite să amenajeze tabere mobile pe stadioanele Primăriei Galaţi şi ale Universităţii Dunărea de Jos.

ACTUALIZARE Ministrul Lucian Bode: Reiterez angajamentul de a sprijini cetăţenii Ucrainei, inclusiv prin preluarea şi gestionarea posibilelor fluxuri de refugiaţi.

„Înţelegem, cu atât mai mult în astfel de momente de cumpănă, importanţa apartenenţei României la NATO, calitate care presupune garanţii de securitate pentru români. În acelaşi timp, suntem conştienţi de responsabilităţile pe care le presupun angajamentele noastre ca furnizor de securitate în această zonă a Europei, implicit din poziţia geostrategică a României. Înţelegem, astfel, să fim solidari, hotărâţi în respectarea principiilor care au stat la baza apartenenţei noastre la NATO: pace, libertate, democraţie şi, bineînţeles, securitatea frontierelor”, mai afirmă ministrul român de Interne.

ACTUALIZARE Suceava: O tabără mobilă de 200 de locuri, pregătită să primească refugiaţi de război din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, a declarat joi pentru AGERPRES că o tabără mobilă cu o capacitate de 201 locuri este pregătită, la care se adaugă locurile disponibile din pensiuni sau alte spaţii ce vor fi făcute publice de autorităţi atunci când va fi necesar. Alin Găleată a precizat că tabăra este compusă din 30 de corturi de cazare cu suprafeţe de câte 25 de metri pătraţi şi trei corturi pentru servit masa, fiecare cu o capacitate de 96 de metri pătraţi.

ACTUALIZARE Administraţia judeţului Maramureş este pregătită să acorde sprijin cetăţenilor ucraineni, dar şi etnicilor români care trăiesc în Ucraina, a informat, joi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.

„Suntem alături de poporul ucrainean şi condamnăm ferm, alături de partenerii noştri europeni şi internaţionali, această agresiune, care are loc la adresa unui stat vecin cu ţara noastră. În Maramureş avem cea mai mare comunitate de ucraineni (35.000) din România şi doresc să îi asigur că sunt alături de ei şi că suntem pregătiţi să le oferim tot sprijinul de care au nevoie în această perioadă dificilă. De asemenea, cetăţenii români din Ucraina au tot ajutorul statului român pentru a reveni în ţară, prin intermediul ambasadei şi misiunilor consulare”, a spus Ionel Bogdan.

ACTUALIZARE Primarul Braşovului, Allen Coliban (USR), a anunţat, joi, că municipalitatea braşoveană are capacitatea şi va asigura condiţii pentru a primi potenţiali refugiaţi din Ucraina în cazul în care situaţia o va cere.

„Îmi exprim speranţa că răspunsul Uniunii Europene şi al întregii comunităţi internaţionale va fi pe măsura agresiunii ruse. Suntem alături de poporul ucrainean în lupta lor pentru integritatea statală, pentru prezentul şi viitorul pe care şi le-au ales. Dacă situaţia o va cere, Braşovul are capacitatea şi va asigura condiţii pentru potenţialii refugiaţi din Ucraina”, a declarat Coliban.

Totodată, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, joi seara literele de pe Tâmpa şi clădirea primăriei vor fi iluminate în culorile steagului ucrainean – albastru şi galben.

Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Source

Distribuie știrea