Mai puțini bani din pensiile obligatorii administrate privat

Mulţi români care contribuie la Pilonul II de pensii sunt îngrijoraţi că au sume mai mici în conturi decât în lunile anterioare. De la începutul anului, randamentul sistemului de pensii obligatorii administrate privat a scăzut cu aproape 6%. De vină sunt inflaţia şi crizele externe, susţin reprezentanţii fondurilor.

15 Iunie 2022, 19:30 (actualizat 15 Iunie 2022, 19:46) Știrile TVR |

Cei mai îngrijorați sunt contribuabilii la Pilonul II care și-au propus să se pensioneze. În unele situații, sumele depuse în conturi au scăzut și cu aproape 1.700 de lei, în ultimele luni. Sunt și cazuri în care pierderea e mai mică.

Sistemul de pensii obligatorii administrate private a avut un randament în scădere cu aproape 6% în primele cinci luni. Administratorii fondurilor susțin că scăderea e o consecință a faptului că investițiile pe care le-au făcut nu au mai fost la fel de rentabile ca în anii trecuți. Și asta din cauza inflației record și a crizelor internaționale.

Radu Crăciun, președinte Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România:  „Preocuparea lor pentru faptul că activele au scăzut în ultima perioadă este îndreptățită. Pe de altă parte, ei au avut o perioadă de 14 ani în care valoarea conturilor lor nu a făcut decât să crească, aproape permanent. Actuala pierdere temporară pe care o suferă, o suferă din acumulările pe care le-au avut în toată aceasta perioadă.”

În plus, după începutul războiului din Ucraina, statul român, în coordonare cu alte țări europene, a decis să iasă din acționariatul unor bănci controlate de Rusia. Dar fondurile de pensii au investit în obligațiunile acelor bănci. Pe care le-au împrumutat, în acest fel, cu dobândă.

Reprezentații fondurilor de pensii se așteaptă însă la o revenire spre finalul anului. Dar totul depinde de evoluția economiei.

Irina Chițu, analist financiar: „Riscul cel mai mare acum este de creștere a inflației. Și în continuare se așteaptă ca această inflație să rămână de peste două cifre. Pentru cei care ies acum la pensie de exemplu, nu sunt obligați să retragă acești bani. Mai bine să aștepte să crească din nou activul lor în pensie și să înceapă atunci să scoată banii.”

Potrivit legii, persoanele care contribuie la Pilonul II au garanția că la vârsta pensionarii vor primi cel puțin valoarea neta cumulată a contribuțiilor.

Source

Distribuie știrea