Cozonacii sunt vedetele meselor festive de Paști, alături de ouăle vopsite, de miel și pască. Dar din cauza preţurilor mari, românii au comandat mai puţini față de alți ani. Producătorii s-au adaptat la cerere: au micşorat cozonacii sau vând în cantități mai mici, jumătate de bucată sau chiar câteva felii. Zilele acestea, la mare căutare au fost cozonacii tradiționali, bine crescuți și cu multă nucă.
Cuptoarele unei brutării de lângă Piteşti duduie fără pauză până sâmbătă la prânz. Comenzile vin şi din oraşele din jur, astfel că de câteva zile se lucrează fără întrerupere.
Mii de cozonaci sunt copţi în fiecare zi, pe lângă pască şi pâine.
Dacă în ultimii ani, brutarii au scos pe piaţă sortimente de cozonac care mai de care mai originale, de anul acesta, mulţi au revenit la rețetele tradiționale, ca la mama acasă, cu multă nucă şi cacao.
În anii anteriori, o comandă însemna cel puţin două produse, acum cele mai multe au fost pentru doar un cozonac.
Unii producători vând chiar și jumătăți.
Datele Rompan arată că, anul acesta, de Paşti, vor fi pregătiţi 6 milioane de cozonaci, mai puţin decât anul trecut, când au fost 7,5 milioane. Prețurile variază, în medie, de la 20 la 100 de lei bucata, dar pot depăși chiar și 200 de lei.