Nu scăpam prea curând de valul de scumpiri. Alimentele, materialele de construcții și alte produse și servicii de bază ar putea costa mai mult. Managerii companiilor estimează noi creșteri de prețuri pentru perioada martie – mai. Scumpirea materiilor prime, costurile ridicate cu energia și creșterea salariilor sunt printre principalele motive, spun reprezentații mediului de afaceri.
Cătălin Scarlat este patronul mai multor magazine de proximitate din București. El spune că furnizorii l-au anunțat, deja, că vor scumpi, din nou, unele produse alimentare. Noile creșteri de prețuri ar putea fi suportate, în cele din urmă, tot de către clienți.
”Este foarte probabil să crească prețurile, în următoarea perioadă pentru că deja am primit notificări de la foarte mulți producători. Chiar dacă în fiecare lună primim o scumpire de 2-3-5% asta în timp se vede la raft”, a spus Cătălin Scarlat.
Cei mai mulți manageri de firme care activează în comerțul cu amănuntul estimează o creștere accentuată a prețurilor în perioada martie – mai, potrivit unei anchete a Instititului Național de Statistică. La fel și antreprenorii din construcții.
”Probabil, sunt creşteri bazate pe faptul că cererea începe să apară din nou în piaţă, să crească. Odată cu o cerere crescută şi necesarul de producţie va fi mai mare, iar asta se va reflecta într-un necesar de materie primă şi eforturi logistice”, a spus Ramona Ganea, director general, producător şi distribuitor de materiale de construcţii.
Creșteri de prețuri ceva mai mici sunt estimate și în industria prelucrătoare, dar și în sectorul serviciilor, mai arată datele INS.
”În primul rând este, cel puţin în sectorul productiv, presiunea preţurilor la resursele energetice şi ale materialelor folosite. Pentru a-ţi păstra oamenii şi pentru a avea o forţă de muncă stabilă, toată lumea încearcă să crească salariile cât se poate”, a spus Cristian Pârvan, preşedinte Patronatul Investitorilor Autohtoni.
Scumpirile prognozate pentru această primăvară vin în contextul în care prețurile au crescut deja ușor la începutul anului.
”Salariul a rămas tot același, dar produsele s-au scumpit”, a spus un client al unui magazin alimentar.
”Evident, vom cumpăra mai puțin pentru că ce luai cu 100 de lei acum câteva luni, acum nu mai cumperi”, a spus o altă clientă al magazinului.
”Odată începute scumpirile într-o parte a economiei ele vor reverbera pas cu pas până când vor cuprinde întreaga economie. Ori nimeni nu poate estima în cate luni de zile sau în câți ani se va epuiza acest efect”, a spus Bogdan Glăvan, analist financiar.
Cei mai mulți dintre managerii chestionați de INS estimează că, primăvara aceasta, numărul de salariați va rămâne stabil. O creștere moderată a activității este prognozată doar în industria prelucrătoare și în servicii.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă