Managerul Institutului ”Matei Balş”: Pavilionul V redevine funcţional din ianuarie 2022, după un an de la incendiu

Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase (INBI) „Matei Balş”, cu 100 de paturi cu terapie acută, va fi redat circuitului medical începând din luna ianuarie, după ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare a clădirii, a anunţat, joi, managerul institutului, Cătălin Apostolescu.

30 Decembrie 2021, 14:32 (actualizat 30 Decembrie 2021, 14:34) |

Institutul Matei Balș, București

„Nu ne-am mulţumit să dăm în folosinţă pavilionul V aşa cum era înainte de incendiu, ci să facem şi o serie de îmbunătăţiri, astfel încât să putem obţine fără probleme autorizaţie de funcţionare. Am înlocuit în trei din cele patru nivele ale pavilionului toată instalaţia electrică (cabluri, prize, corpuri de iluminat), am montat senzori de incendiu în fiecare cameră. Mai avem de montat nişte uşi antiincendiu, pe care deja le-am primit, şi urmează să le montăm imediat după Revelion, în aşa fel încât în cursul lunii ianuarie să putem să dăm în folosinţă aceste paturi. Nu sunt paturi obişnuite, ci sunt paturi de terapie acută, pentru că toate au oxigen în cadrul unei instalaţii noi”, a afirmat Apostolescu într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului Rafila, „este foarte important să folosim toate resursele pe care le avem în această perioadă, în condiţii de siguranţă a pacientului”.

„Ne pregătim pentru valul al cincilea şi această componentă de asistenţă medicală spitalicească este esenţială. La „Matei Balş se lucrează intens pentru redarea în circuitul medical a acestui pavilion cu trei etaje, cu 100 de paturi, cu oxigen şi cu medici foarte buni”, a adăugat Rafila.

Ministrul a menţionat că premierul Nicolae Ciucă „se interesează ca să existe cât mai multe facilităţi disponibile pentru perioada următoare”.

„Trebuie să vedem ce se întâmplă şi cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase de la Constanţa, dacă poate fi redat şi acesta circuitului medical pentru pacienţii COVID şi, pe viitor, şi pentru pacienţii cu alte patologii”, a spus ministrul Sănătăţii.

Spitalele care au trecut prin incendii, a subliniat el, trebuie să revină în circuitul medical „în condiţii de siguranţă cât mai bune”.

„Mi s-a părut că nu a existat suficientă preocupare din partea autorităţilor pentru a sprijini revenirea acestei aripi din INBI „Matei Balş” şi a altor unităţi sanitare care au trecut, din păcate, prin incendii. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm, ci să găsim soluţiile cele mai bune, în condiţii de siguranţă cât mai bune. Astea sunt clădirile pe care le avem în acest moment, nu putem renunţa la acordarea asistenţei medicale spitaliceşti. Ceea ce fac acum colegii de la INBI „Matei Balş” este un lucru care ar trebui urmat şi de alte unităţi medicale, în ceea ce priveşte reabilitarea unor zone sensibile din punct de vedere al instalaţiilor electrice şi al instalaţiilor de oxigen”, a punctat Rafila.

Pe 29 ianuarie 2021 a avut loc un incendiu la pavilionul V al Institutului ”Matei Balş” din Capitală. Cinci pacienţi au murit la această dată, iar alţi 53, din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din pavilionul V, au fost transferaţi la alte unităţi sanitare. Dintre pacienţii transferaţi, au murit ulterior, până la 11 februarie, alţi 20.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea