Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, reședința arhiepiscopilor Sucevei și Rădăuților, va fi reabilitată

Unul dintre cele mai importante monumente ecumenice, dar și turistice din județul Suceava a primit finanțare pentru refacere și modernizare. Este vorba despre ansamblul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, aflat pe lista monumentelor Unesco și care a împlinit 500 de ani de la sfințire. Anual, ajung aici zeci de mii de pelerini pentru a se ruga la Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

18 August 2022, 20:36 (actualizat 18 August 2022, 21:00) Știrile TVR |

Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” a îndeplinit rolul de reședință a Mitropoliei Moldovei între anii 1522-1677. Din 1991, este reședință a arhiepiscopilor Sucevei și Rădăuților. Biserica mănăstirii adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, martirizat în Cetatea Albă în jurul anul 1332 și care au fost aduse la Suceava în 1402. Construcția bisericii a început în 1514 de fiul lui Ștefan cel Mare, Bogdan al III-lea cel Orb și a fost finalizată de fiul lui Bogdan, Ștefăniță, în anul 1522.

Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la sfințirea mănăstirii Bisericii Sfântul Gheorghe din cadrul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou. 24.59 este important pentru că este unul dintre emblemele județului Suceava”, declară Alexandru Flavian Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Pentru localnici, mănăstirea și biserica sunt foarte importante, sfântul fiind considerat ocrotitorul județului. Anual, la Sărbătoarea Sucevei, când este praznuit și Sfântul Ioan cel Nou ajung aici zeci de mii de pelerini din toate colțurile țării.

”155 de ani a fost reședința Mitropolitului Moldovei. Și nu departe de aici Cetatea de Scaun, pentru că a fost capitala Moldovei, Suceava, cetate pe care am refăcut-o anii trecuți din fonduri europene. Sunt o carte de vizită pentru noi, sucevenii”, ne-a spus Gheorghe Flutu, președintele CJ Suceava.

De când a fost ridicată mănăstirea, nu au fost restaurate niciodată biserica, paraclisul, chiliile călugărilor și zidul de piatră care înconjoară mănăstirea. Lucrările de reabilitare și restaurare vor costă peste 66 de milioane de lei .

Nu este vorba numai despre acest ansamblu din patrimoniul UNESCO, care este foarte important că angajament al statului român de a păstra tot ceea ce este mai mult de o valoare a ţării, este o valoare universală. Dar eu cred că este şi un angajament faţă de valorile creştine”, a precizat Cseke Attila-Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

Licitația pentru proiectarea, execuția și asistență tehnică a lucrărilor a fost câștigată de un consorțiu de firme sucevene. Durata contractului este de 8 ani și 6 luni.

Source

Distribuie știrea