Mâncăruri de sărbători, comandate la pachet. Cele mai cerute, sarmalele, platourile tradiționale și cozonacii

În ajunul sărbătorilor, mulți români preferă să cumpere mâncărurile tradiţionale gata preparate pentru mesele de Crăciun. Restaurantele și băcăniile au primit comenzi record, chiar dacă prețurile sunt mai mari decât anul trecut.

23 Decembrie 2022, 19:38 (actualizat 23 Decembrie 2022, 21:18) Știrile TVR |

În bucătăriile marilor restaurante e forfotă. Bucătarii pregătesc mâncărurile tradiționale și deserturile comandate de clienți.

Listele de cumpărături s-au închis încă de joi, iar pachetele trebuie livrate cel târziu până în Ajun.

De exemplu, un pachet cu 15 sarmale se vinde cu 95 de lei, iar o friptură de porc la tavă, de un kilogram, cu aproape 120 de lei.

Foarte căutate sunt și meniurile cu preparate tradiționale ale producătorilor locali.

Prețul unui platou rece începe de la 170 de lei. Un cozonac, frământat manual, de un kilogram, se vinde cu 100 de lei.

Sarmale și alte alimente se vând chiar și pe site-urile de anunțuri. Reprezentanții autorităților sanitare ne recomandă să cumpărăm mâncare doar de la producătorii autorizați, pentru a evita riscul îmbolnăvirii.

Fenomenul achiziției de mâncăruri gata preparate pentru sărbători e specific mai ales marilor orașe.

După Crăciun, bucătarii vor prepara mâncărurile comandate deja de clienți pentru mesele festive de Revelion.

Source