Manevre navale comune ruso-indiene în golful Bengal

Rusia şi India au început manevre militare comune în golful Bengal, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, potrivit AFP.

21 Noiembrie 2023, 14:47 (actualizat 21 Noiembrie 2023, 15:02) Știrile TVR |

Manevre navale comune ruso-indiene în golful Bengal / captura video

Manevrele, care cuprind în special exerciţii de luptă împotriva loviturilor aeriene, au loc în contextul apropierii între cele două ţări.

India, care deţine până la sfârşitul lui noiembrie preşedinţia G20 – care grupează cele mai mari economii dezvoltate şi emergente -, are legături istorice apropiate cu Moscova, Rusia fiind în continuare cel mai important furnizor de arme pentru New Delhi.

La manevre iau parte nave ale Flotei ruse din Pacific şi ale Forţelor navale indiene, inclusiv o navă de luptă antisubmarin şi o navă-cisternă ruse şi mai multe nave, avioane şi elicoptere chineze.

Ele au ca obiectiv exersarea „luptei comune împotriva ameninţărilor globale” şi „întărirea cooperării” navale ruso-indiene, se precizează în comunicatul ministerului.

În cursul manevrelor, care vor dura până miercuri, forţele navale ale celor două ţări vor face antrenamente de luptă antiaeriană şi de comunicaţii, precum şi pentru utilizarea comună a elicopterelor, notează Agerpres.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, India şi-a intensificat achiziţiile de petrol rus, binevenite pentru Moscova în efortul de a-şi susţine acţiunea militară.

India, dar şi China, amândouă mari consumatoare de energie, se numără în fruntea ţărilor pe care contează Moscova pentru a compensa contractele pierdute în Europa, dar dificultăţile logistice persistente împiedică reorientarea întregii producţii de gaz şi petrol ruseşti către Asia, notează AFP.

Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin urmează să ia parte la un summit virtual al G20 organizat de premierul indian Narendra Modi, a indicat Kremlinul.

Source

Distribuie știrea