MApN: Convocarea rezerviștilor pentru clarificarea situației militare reprezintă o procedură de rutină. Nu poate avea drept consecință încorporarea și nu are legătură cu războiul din Ucraina

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a făcut precizări cu privire la «manipulările referitoare la așa-zise „pregătiri” pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor, așa cum s-a mai speculat, cu scopul (ne)declarat de a fi trimiși în războiul din Ucraina (!)». Instituția transmite că emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă doar “o procedură de rutină”, efectuată în baza legii.

11 Martie 2023, 15:32 (actualizat 11 Martie 2023, 15:52) Știrile TVR |

Model de convocare

“În spațiul on-line din România reapar manipulările referitoare la așa-zise „pregătiri” pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor, evident, așa cum s-a mai speculat, cu scopul (ne)declarat de a fi trimiși în războiul din Ucraina (!)”, explică MApN contextul precizărilor. «Drept „dovezi” sunt invocate o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise recent de unele centrele militare de sector ale Capitalei».

Emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, susține Ministerul, care este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare (art. 51). Iar aceste documente sunt înmânate, conform aceleaiși legi, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Procedura a fost dintotdeauna: Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare a înlocuit Legea 46/1996 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, care, la rândul ei, a înlocuit o serie de acte legislative din perioada 1972-1990, toate conținând prevederi similare cu privire la actualizarea bazelor de date privind rezerviștii militari.

(w400) Exemplu de“Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate pe care centrele militare județene sau de sector o desfășoară permanent, la termenele prevăzute de lege. Aplicarea procedurilor prevăzute de legea citată nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României. Anual, centrele militare județene sau de sector emit pe numele unor rezerviști militari câteva mii de astfel de documente, în funcție de nevoile de actualizare a bazei de date”, precizează MApN.

Sau, mai clar, Ministerul Apărării Naționale transmite că “primirea unui astfel de document nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru cetățeanul român în cauză. Din simpla lecturare a documentelor postate în spațiul on-line, care sunt autentice, rezultă foarte clar că prezentarea rezerviștilor la această convocare nu poate avea drept consecință încorporarea, concentrarea sau mobilizarea celor vizați”.

Nu este prima oară când, de la începerea războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, sunt semnalate “știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare, ori în legătură cu așa-zisa implicare a României în război”, spune instituția centrală. “Cel mai probabil, intenția din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea”. MApN repetă recomandarea ca, “înainte de a redistribui știri apărute în spațiul virtual ce prezintă un vădit caracter alarmist sau cu potențial de a genera panică și îngrijorare, să le verificăm din surse credibile”.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea