Maraton pentru viață: 12 operații de transplant în câteva zile, de la patru donatori

A fost o săptămână plină pentru echipele de prelevare din Bucureşti, Oradea şi Cluj, care s-au mobilizat într-un adevărat maraton pentru viaţă. Pe lângă rinichi, ficat şi cornee au fost prelevate de la doi donatori din Oradea şi ţesuturi, pentru care rareori familiile îşi dau acceptul.

De la începutul anului, în România au fost 35 de transplanturi de la 12 donatori în moarte cerebrală. Dar în ultima săptămână a fost un adevărat maraton pentru salvarea a cât mai multor vieți. Două prelevări au avut loc la Spitalul Universitar din Bucureşti şi două la Spitalul Judeţean Oradea.

GUENADIY VATACHKI, director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant: În utima săptămână am fost foarte ocupaţi, am avut 4 prelevări, 4 donatori în moarte cerebrală. Vârstele donatorilor au fost între 35 şi 56 de ani. Evoluţia pacienţilor post-transplant este bună, toţi pacienţii sunt cu stare favorabilă.

La Bihor a fost prima dată când două familii au fost de acord şi cu donarea ţesuturilor, pe lângă prelevările de rinichi şi ficat. Amandoi donatorii suferiseră accidente vasculare cerebrale hemoragice. Carmen Pantiş este coordonatoarea activităţii de transplant de la Spitalul Judeţean Oradea şi spune că în ultimii doi ani se vede o mai mare deschidere a familiilor celor aflaţi în moarte cerebrală către donare.  

CARMEN PANTIŞ, coordonator transplant la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea: Foarte mulţi bihoreni au înţeles că moartea cerebrală este echivalentul morţii şi atunci oportunitatea de a salva vieţi este extraordinară şi poate să aducă o alinare. Eu de obicei aştept acel moment când familia vine și mă întreabă pe mine: şi acum ce să facem, doamna doctor?, pentru că este acel moment de mare răscruce, este acel moment în care înţeleg că ruda lor este decedată şi întreabă ei ce să facem.

Decizia familiei de a accepta şi donarea ţesuturilor este de multe ori dificilă. Astfel că patru prelevări una după alta au fost provocatoare pentru echipa de recoltare.

ANDREI NICA, coordonatorul Băncii de Ţesut Colentina: Finalul apoteotic a fost cu cei doi donatori de la Oradea, de ultimul am aflat exact înainte de a urca la aeroport, cu două ore. Au fost benefice, mai ales că avem mare mare nevoie şi de aceste ţesuturi. Există în patologiile ortopedice atât niște deteriorări osoase, în special după protezele de șold, dar şi formaţiuni tumorale care au nevoie de ţesuturi osoase.

A fost a doua oară de la începutul anului, când rudele au acceptat şI donarea de ţesuturi.

Din 228 de discuţii cu familiile celor aflaţi în moarte cerebrală în 2022, 47, adică 20%, au refuzat donarea de organe.

La finalul anului 2022, în România erau pe lista de așteptare peste 4.300 de persoane care aveau nevoie de un transplant renal, 410 pentru transplant hepatic și 25 pentru transplant de cord.

Distribuie știrea