Marea Britanie. Predare de ștafetă între premieri. Boris Johnson și Liz Truss merg separat în audiență la Regina Elisabeta a II-a

Liz Truss a preluat funcţia de prim-ministru al Marii Britanii. Ea va fi primită astăzi de regina Elisabeta a II-a, ca și predecesorul ei, Boris Johnson. Liz Truss a fost aleasă presedinte al Partidului Conservator şi, automat, a devenit premier.

06 Septembrie 2022, 08:03 (actualizat 06 Septembrie 2022, 08:15) Știrile TVR |

Liz Truss / FOTO: bbc.com

În mod excepțional, regina Elisabeta a II-a se va întâlni cu premierul demisionar și cu viitorul șef al guvernului la castelul Balmoral, reședința sa de vara din Scoția. Până acum, aceste audiențe de predare/primire de ștafetă aveau loc la Palatul Buckingham.

Acum însă, suverană are probleme de mobilitate, se mișcă greu și, deocamdată, a rămas la Balmoral, nu a revenit la Londra. Înainte de a merge la Regină, Boris Johnson își va prezența oficial demisia din funcția de premier. Elisabeta a II-a îi va primi separat pe Boris Johnson și Liz Truss.

Liz Truss, premier-desemnat, Marea Britanie: Prieteni, trebuie să avem rezultate în următorii doi ani. Voi prezența un plan îndrăzneţ de reducere a impozitelor şi de relansare economică. Voi acţiona şi în privinţa crizei din energie, mă voi ocupa de facturile populaţiei, dar şi de problemele pe termen lung legate de aprovizionarea cu energie.

Astăzi, Liz Truss începe discuțiile pentru formarea noului guvern, iar miercuri va merge în Camera Comunelor, unde va avea de înfruntat întrebările opoziției laburiste.

LIZ TRUSS, CEL MAI COMPLICAT MANDAT DIN ISTORIA REGATULUI

Este pentru prima dată în istoria regatului, când un premier preia mandatul într o perioada așa de dificilă din toate punctele de vedere: inflație, facturi insuportabile pentru populație, la gaz și lumină, greve în multe sectoare, de la avocați la gunoieri, precum și un context internațional tensionat, pe fondul agresiunii ruse din Ucraina.

Source