Mărfuri exportate de Lituania în țările vecine ajung în industria militară a Rusiei, potrivit unei investigaţii jurnalistice. Letonia și Estonia au livrat Moscovei anul trecut 1,9 milioane de tone de minereu de mangan

De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, companii lituaniene au livrat mărfuri cu dublă utilizare, civilă şi militară, în valoare de cel puţin 130 de milioane de euro către ţări vecine cu Rusia, care se presupune că au ajuns ulterior în industria militară rusă, a dezvăluit o echipă de investigaţii a Radioteleviziunii lituaniene (LRT), a informat vineri EFE.

Potrivit investigaţiei, aşa-numitele mărfuri cu dublă utilizare, între care microcipuri, produse electronice, aparate electrice şi maşini care pot fi folosite pentru a fabrica produse civile sau arme şi sisteme militare, au fost trimise de companii lituaniene în ţări din Asia Centrală, dar de fapt au ajuns în cele din urmă în Rusia.

Livrările se fac prin ţări precum Kazahstan, Kîrgîzstan şi Uzbekistan. Companiile lituaniene implicate în export susţin că nu ştiau că mărfurile şi tehnologiile cu dublă utilizare vor ajunge în cele din urmă în Rusia„, a menţionat LRT.

Potrivit LRT, peste 70 de companii lituaniene au contribuit în mai multe rânduri la trimiterea de articole cu dublă utilizare în Rusia.

O companie implicată în aceste transporturi era deţinută de primarul celui de-al doilea oraş ca mărime al Lituaniei, Kaunas, şi de partenerul său de afaceri.

Ancheta LRT subliniază că Uniunea Europeană (UE) nu interzice expedierea de produse cu dublă utilizare în Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan, Armenia şi alte ţări.

Cu toate acestea, Lituania a implementat o astfel de interdicţie la nivel naţional în 2023.

Printre companiile lituaniene implicate în aceste exporturi s-au numărat comercianţi de produse electronice şi piese auto, companii de logistică şi agenţi vamali.

CITEȘTE ȘI: România redeschide o exploatare de magneziu lângă Oradea. 90% din magneziul folosit de UE este importat din China

Investigaţia LRT a fost dată publicităţii cam în aceeaşi perioadă în care grupul de jurnalism de investigaţie Re:Baltica, cu sediul în Letonia, a relatat că anumite companii având legături cu oameni politici letoni, între care şi un membru al parlamentului, erau implicate în transporturi de minereu de mangan către Rusia.

Manganul este folosit la fabricarea tancurilor şi a altor vehicule blindate.

„În general, Letonia şi Estonia, care au devenit cei mai mari exportatori de minereu de mangan din UE către Rusia de la începutul războiului din Ucraina, au livrat Rusiei anul trecut 1,9 milioane de tone”, spun surse din industrie, potrivit investigaţiei jurnaliştilor lituanieni.

Un procent de 78% a fost transportat prin Letonia, 22% prin Estonia, unde o companie având legături cu fostul premier Tiit Vahi manipulează această marfă în portul Sillame, a scris Re:Baltica.

Chiar dacă cifrele arată că Letonia joacă un rol-cheie în furnizarea de minereu de mangan industriei militare ruse, premierul leton Evika Silina a refuzat să ordone companiilor de stat să oprească imediat transportul şi manipularea manganului, declarând că interdicţia ar trebui impusă de către UE în ansamblul său.

Şefa guvernului leton a menţionat totodată impactul economic asupra veniturilor şi asupra ocupării forţei de muncă la căile ferate de stat din Letonia, ale căror filiale transportau minereu. Preluare: Agerpres

Distribuie știrea