NATO își schimbă liderul, dar năravul, ba. Va continua să susțină Ucraina să câștige războiul chiar dacă va veni Donald Trump la Casa Albă. E promisiunea lui Mark Rutte, noul secretar general NATO. Ce alte fețe noi apar în prim planul scenei europene, aflăm din rubrica lui Lucian Pîrvoiu, „Europa printre rânduri”.
Jens Stoltenber pleacă, în sfârșit, de la NATO și lasă locul lui Mark Rutte, fost premier olandez și adversar al lui Klaus Iohannis în lupta pentru funcția de secretar general al alianței nord-atlantice. El a fost preferat de toți liderii din țările NATO pentru calitățile de negociator și relația bună pe care o are cu Donald Trump, posibil următorul președinte al SUA. Îl așteaptă un mandat dificil pentru susținerea Ucrainei, pentru că NATO în sine nu are bani, alianța sprijinindu-se pe participarea țărilor membre. Deci, e nevoie de multă putere de negociere. Așa că, notează Politico, Rutte nu va beneficia de așa numita lună de miere sau de grație în funcție, astfel că trebuie să se pună imediat pe treabă și să livreze.
Și pentru că tot vorbim de figuri noi și predări de ștafetă, am tot vorbit în ultima vreme despre Ursula von der Leyen. Ursula în sus, Ursula în jos, comisarii Ursulei, portofoliile pe care le-a împărțit Ursula. Și am uitat de altă figură foarte importantă, care va veni în curând în fruntea Consiliului European. E vorba de fostul premier portughez Antonio Costa. Toată lumea așteaptă să îl vadă la treabă după relația foarte proastă pe care Ursula von der Leyen a avut-o cu Charles Michel. Costa a dat de înțeles că va fi un președinte de echipă mergând în prima sa vizită de după nominalizare în Italia, la Giorgia Meloni, singurul lider european care nu l-a votat!
Antonio Costa își continuă turneul european până la preluarea mandatului la începutul lui decembrie cu vizite săptămâna asta în Ungaria, la Viktor Orban și în perioada următoare la premierul polonez Donald Tusk și la Pedro Sanchez în Spania.
Săptămâna aceasta s-a anunțat calendarul audierilor comisarilor propuși în Parlamentul European. Ei bine, deja apar probleme, pentru că mama uneia dintre victimele cumplitului accident feroviar de anul trecut când 57 de persoane și-au pierdut viața într-un tren în apropiere de Salonic, a scris Robertei Metsola să nu îl voteze pe Apostolos Tzitzikostas, propunerea Greciei de comisar al transporturilor. Acesta era guvernator al provinciei Macedonia la data accidentului. Parchetul European are suspiciuni că tragedia este mușamalizată de autoritățile de la Atena, care mai trebuie să dea explicații și în legătură cu scufundarea unui vas cu refugiați tot anul trecut în largul coastelor sale. Asa că se anunță audieri cu cântec in Parlamentul European. Adevărul e că e cel puțin ciudat să numești comisarul transporturilor dintr-o țară care a înregistrat două tragedii majore, pe mare și pe șine, în același an.