Marșuri de comemorare pentru victimele războiului din Ucraina în mai multe orașe din România. ”Rusia a venit în casa mea, în țara mea. Mi-a luat casa, mi-a distrus-o”

Refugiații ucraineni din România au organizat marșuri în București și în alte orașe ca să transmită lumii că țara lor are în continuare nevoie de sprijin. Oamenii le-au mulțumit românilor pentru ajutor și solidaritate, au aprins lumânări în memoria eroilor și au scandat împotrivă lui Putin.

Peste 500 de persoane s-au adunat după prânz în Piața Victoriei, cu gândul la victimele conflictului din Ucraina.

Ludmila a venit în Romania cu cei doi copii ai ei și spune că, în fiecare zi, își pune aceeași dorință: să se încheie războiul. ”Părinţii mei sunt în Ucraina şi sunt foarte îngrijorată pentru ei fiindcă sunt bătrâni şi nu vor să se mute din Ucraina. Eu stau aici cu copiii mei, dar sigur că inima mea e în Ucraina”.

Ucraineni și români a pornit cu toții în marș spre Ambasada Ucrainei unde au aprins lumânări în memoria celor care uciși în război.

Ambasadorul Ucrainei Prokopchuk Ihor: Principalul mesaj de astăzi este unul de recunoştinţă pentru sprijinul şi asistenţa asigurate Ucrainei de România până acum şi în al doilea rând e acela că trebuie să rămânem puternici împreună pentru a câştiga acest război.

Sunt foarte recunăscătoare pentru toţi românii care ne-au ajutat în fiecare zi, a spus o ucraineancă.

Ambasadorul Canadei a transmis un mesaj de solidaritate al țărilor occidentale cu ucrainenii care au nevoie de sprijin pentru a rezista.

Gavin Robb Buchan, ambasadorul Canadei în România: Ucraina a arătat lumii cu totul altceva, Ucraina luptă pentru democraţie, pentru suveranitate pentru toţi oamenii din lume care cred că un popor trebuie să îşi aleagă singur calea.

La Ambasada Rusiei participanții au scandat împotriva agresiunii.

CITEȘTE ȘI: Ucraina, doi ani de război. Între rezistență și exodul refugiaților, între contraofensiva eșuată și speranța care moare ultima

Și la Constanta refugiații din Ucraina au vrut să le mulțumească românilor pentru ajutorul oferit în ultimii doi ani. Își amintesc cu groază momentul în care războiul le-a schimbat viețile pentru totdeauna.

Rusia a venit în casa mea, în țara mea, în Ucraina. Mi-a luat casa, mi-a distrus-o. Trebuie să mă mut acolo. Încercăm să fie oprit războiul, a spus Nadia.

Vreau să merg la locul meu de muncă. Copiii să meargă la școala lor, a spus Julia.

CITEȘTE ȘI: Cifrele terorii. Doi ani de război, doi ani de suferință și moarte

Timișoara a comemorat și ea victimele războiului din țara vecină.

În Romania trăiesc acum aproximativ 77 de mii de ucraineni.

Distribuie știrea