Mătase obținută la Cluj

Cel mai important rezervor genetic de viermi de mătase din România se află La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Acolo funcționează Centrul Global de Cercetări Avansate în Sericultură și Promovarea producției de Mătase, locul unde sunt îngrijiți peste 2 milioane și jumătate de viemi de mătase.

13 Iulie 2021, 07:31 (actualizat 13 Iulie 2021, 08:20) |

La Centrul Global de Cercetări Avansate în Sericultură și Promovarea producției de Mătase din Cluj-Napoca sunt 47 de rase pure și hibrizi ale căror larve sunt pe ultima sută de metri în procesul de îngogoșare.

După filare, urmează torsionarea firelor, iar apoi așa numită camașă în care este îmbrăcâtă crisalidă, se îndepărtează. Cercetătorii încearcă să mențînă cât mai multe rase pure, pentru că mătasea obținută să fie cât mai valoroasă. Din păcate, în România, industria mătăsii aproape nu mai există, după ce filaturile s-au închis. În acest moment, mătasea se prelucrează mai mult la nivel tradițional.

Cea mai mare provocare cu care se confruntă cercetătorii este lipsa hranei adecvate pentru viemii de mătase, plantațiile de dud, aproape inexistente la noi. O altă provocare este valorificarea firului de mătase, întrucât, la nivel național, au rămas puține fabrici și țesătorii tradiționale care fac acest lucru.

Source

Distribuie știrea