Discuțiile s-au prelungit mult în noapte și au fost foarte dificile.
Șefii de stat și de guvern au pus povara instrumentalizării soluțiilor propuse de Comisie tot pe experți și pe miniștrii Energiei din țările membre, a subliniat Lucian Pîrvoiu, trimisul special al TVR la Bruxelles.
Undeva la finalul acestei luni și posibil până la jumătatea lunii noiembrie, aceștia trebuie să vină cu propuneri care să fie puse în practică la începutul iernii.
În principiu, este vorba despre achiziții comune de gaze naturale de pe piețele internaționale, lucru care ar trebui să ducă la o plafonare de facto a prețurilor. Pe de altă parte, s-a vorbit despre un culoar dinamic, care nu va permite creșteri foarte mari ale prețurilor, dar nici scăderi exagerate, pentru a nu distorsiona piața.
Nu puține țări s-au opus reglementărilor. Este vorba mai ales de țările nordice, care vor să lase piața liberă. Contextul impune însă o intervenție. La Bruxelles, de exemplu, o factură la gaz a ajuns la 500 de euro într-o lună de vară.
E posibil, spunea cancelarul german Olaf Scholz, să se mai organizeze un summit extraordinar, în cazul în care miniștrii Energiei nu vor ajunge la realizarea acestor propuneri.
„S-a ajuns la un acord parțial, dar nu la un acord care să convingă pe toată lumea„, a subliniat corespondentul la Bruxelles al Agenției slovace de presă TASR, Jaromir Novak.
Invitat la TVR INFO, el a analizat împreună cu Lucian Pîrvoiu rezultatele acestui Consiliu european de toamnă.
„Am vorbit azi-dimineață cu premierul Slovaciei, care ne-a relatat ce s-a întâmplat în cadrul dezbaterilor. Slovacia este mulțumită, pentru că Slovacia a făcut parte din lista de 15 țări care încă în septembrie au cerut, de exemplu, plafonarea prețurilor la gaz – gaz în întregime, care vine în Europa. Acordul care place Slovaciei și altor țări care, zicea el, au pus sub presiune – țări cum sunt Germania sau Olanda – și au reușit să-și exercite această presiune este că s-a ajuns la un acord politic față de mecanismul corecțional care să evite, hai să zicem, volatilitatea prețurilor, să nu galopeze prețurile de gaz în sus și-n jos, să se ajungă la un tunel, la un coridor de prețuri, pe timpul acestei ierni”, a subliniat Jaromir Novak.
La plafonarea prețului pentru gazul rusesc, „a fost mai mult temerea Ungariei, dar poate și a Germaniei, care spuneau că dacă plafonăm gazul rusesc și gazul în general, gazul în întregime, este riscul să nu avem suficiente livrări de gaz pe timpul iernii”, a explicat corespondentul TASR.
„S-a ajuns însă la acest acord care va fi bun totuși pe timpul iernii, acest mecanism corecțional”, a conchis el pe această temă.
Articole pe aceeaşi temă