Noi proteste în sistemul sanitar. Medicii specialiști din ambulatoriu se tem că, de la 1 iulie, vor câştiga mai puţini bani. Și susțin că tarifele din următorul contract cadru ar fi mai mici decât cele de acum.
Medicii din policlinici susțin că banii pe care îi primesc acum de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt mai mult simbolici și că niciodată sistemul nu a mai fost atât de prost finanțat ca acum.
Nu vom semna acest contract pentru că am mai dat răgaz 6 luni acestui guvern, ca să fim egali cu colegii noștri.
Noi jumătatea asta de an abia am rezistat. Inflația crește, suntem lăsăți pe tarifele de acum 2-3 ani, cum să mai trăim?
Actualul contract cadru expiră la finalul lunii iunie, iar noul acord dintre CNAS şi medici ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie.
Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator: În condiţiile în care nu găsesc finanțare, în condițiile în care există riscul în acest moment ca valoarea punctului să scadă sau să rămână nemodificat, există riscul ca, de la 1 iulie, să se oprească furnizarea de servicii medicale în prespital.
Despre subfinanţarea sistemului vorbeşte şi președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Valeria Herdea, preşedintele CNAS: Sunt convinsă că putem găsi soluții și cred că, în etapa următoare, vom putea face și o analiză a nevoilor și a costurilor din sistem. Și, sigur o predicție a ceea ce este nevoie pentru ca, la 1 iulie, să avem un contract derulat în condiții măcar la fel ca și acesta, care a început la 1 iulie 2023.
La începutul anului, medicii de familie și cei din ambulatorii au protestat în repetate rânduri, tocmai pentru că propunerea de modificare a contractului cadru era de a reduce tarifele.
În urma negocierilor, punctajele au rămas la fel, dar doar până la 1 iulie.