Medicul Liliana Halfon, stabilită în Elveţia din anii 70, martoră la violenţele minerilor din 1990

În urmă cu 32 de ani, preşedintele Ion Iliescu le mulţumea minerilor care au devastat Capitala, pentru a-i îndepărta pe protestatarii din Piaţa Victoriei. Au fost zile de violenţă extremă în Capitală, iar intelectualii au fost cei atacaţi şi ucişi. Dosarul Mineriadei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017, pentru infracţiuni contra umanităţi, se plimbă între parchete şi instanţă.

15 Iunie 2022, 20:39 (actualizat 15 Iunie 2022, 20:52) Știrile TVR |

Evenimentele din 13-15 iunie 1990 au arătat lumii întregi ca Romania, eliberată de regimul Ceauşescu, nu scăpase de apucăturile dictatoriale. Puterea de la acea vreme, în frunte cu Ion Iliescu, a înăbuşit protestul din Piaţa Universităţii şi le-a cerut minerilor din Valea Jiului să vină în ajutorul guvernului.

Minerii au devastat sediile partidelor istorice, au atacat facultăţi din Bucureşti, au bătut profesori şi studenţi. Au ocupat sediile ziarului România Liberă şi cel al Televiziunii Române. Capitala a fost atunci cuprinsă de haos: intelectualii, bărbaţii cu barbă sau cu ochelari au fost bătuţi şi arestaţi.

Medicul Liliana Halfon, stabilită în Elveţia din anii 70, s-a întors acasă în iunie 1990, ca să-şi înmormânteze tatăl, răpus de un infarct. A nimerit într-un Bucureşti ocupat de mineri. Un tânăr nevinovat a fost ucis în faţa ei fără ca ea să poată Face ceva.

Pe 15 iunie, miile de mineri au fost strânși la Romexpo, unde președintele Ion Iliescu le-a mulțumit.

Apoi, ortacii au fost conduși la Gara de Nord. Într-un interviu oferit televiziunii naţionale italiene, Ion Iliescu i-a mai lăudat o dată.

La 32 de ani de la intervenţia brutală a minerilor până şi numărul morţilor este disputat. Procurorii spun că au fost împuşcaţi patru oameni, iar alţi doi ar fi murit în urma bătăilor încasate. Asociaţiile victimelor mineriadelor susţin însă că au fost în jur de o sută de morţi şi o mie de răniţi, însă până acum.. niciun vinovat.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.