Meniurile restaurantelor trebuie să conţină detalii despre ingrediente, valori nutritionale şi E-uri

15 Martie 2023, 08:04 (actualizat 15 Martie 2023, 08:19) Știrile TVR |

Meniu restaurante

Ordinul a stârnit discuţîi aprinse şi amânări. Restaurantele sunt obligate să îi informeze pe clienţi asupra alimentelor conţinute în reţetă şi în ce cantitate intră acestea, astfel încât consumatorii să afle dacă produsul comandat poate conţine alergeni.

Potrivit ANPC, prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare (ex: muşchiuleţ de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu]). De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric). Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau Acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu.

ANPC a explicat, în noiembrie 2022, că lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

Source

Distribuie știrea