Mesajele politicienilor români cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27 Ianuarie 2022, 11:00 (actualizat 27 Ianuarie 2022, 11:03) |

Premierul Nicolae Ciucă

„Pe 27 ianuarie 1945 se punea capăt uneia dintre cele mai atroce crime în masă din istoria recentă, soldate cu milioane de morţi evrei şi sute de mii de morţi sinti, roma, dar şi din alte grupuri, prin eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau. Această zi a fost declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite, în 2005, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, pentru a se păstra vie memoria celor care au pierit din cauza intoleranţei, rasismului, xenofobiei şi complicităţii colective cu tirania. Să nu uităm! – este mesajul principal al acestei zile. Să nu uităm, înainte de toate, că popoare şi grupări etnice au fost în pragul extincţiei foarte aproape de timpul nostru, avem bunici sau chiar părinţi care au trăit pe viu acest dezastru, ca victime sau ca martori. Să nu uităm că intoleranţa şi ura ucid, să nu uităm că lipsa de solidaritate în faţa opresiunii ne poate transforma oricând, pe oricare dintre noi, în victime. A nu uita răul înseamnă a nu-l repeta. Şi să nu uităm că umanitatea s-a salvat, în acele vremuri sumbre, prin omenia şi curajul celor care au întins o mână de ajutor semenilor în restrişte, dincolo de orice apartenenţă etnică sau culturală”, a afirmat Nicolae Ciucă, în mesajul său.

Şeful Executivului subliniază că România, în calitate de membru deplin al Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), rămâne constantă în sprijinirea tuturor demersurilor menite să păstreze vie amintirea acestei pagini negre de istorie şi să prevină repetarea ei.

„Au fost înfiinţate instituţii dedicate Holocaustului, sunt în lucru acţiuni educaţionale cu aceeaşi destinaţie, iar în primăvara anului trecut Guvernul României a adoptat Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a radicalizării şi a discursului instigator la ură, însoţită de un plan de măsuri concrete. Ţara noastră şi-a asumat trecutul şi pledează pentru buna convieţuire şi armonia între oameni, indiferent de apartenenţă etnică, religioasă, culturală sau de altă natură, în spiritul valorii europene de unitate în diversitate. O lume mai bună se construieşte pe acceptarea diferenţelor şi viziunea că progresul se naşte din interacţiunea creatoare a acestora. Transmit compasiunea mea comunităţilor de evrei şi romi din România şi din întreaga lume pentru suferinţele prin care au trecut, omagiez cu tristeţe memoria celor sacrificaţi şi le adresez toate urările de bine supravieţuitorilor! România îşi aminteşte!”, a mai afirmat premierul.

Holocaustul continuă să reprezinte „o pagină întunecată” din istoria europeană, rămânem solidari cu comunitatea evreiască şi cinstim memoria tuturor victimelor care au pierit sau au avut de suferit din cauza politicilor antisemite, discriminatorii sau xenofobe, a scris joi, pe Facebook, preşedintele Senatului, liderul liberal Florin Cîţu.

„Cu toţii avem obligaţia morală de a condamna ferm orice manifestare publică de factură rasistă, extremistă sau populistă, promovând o cultură publică a adevărului, a pluralismului, a toleranţei şi a demnităţii umane. Prin aceste acţiuni colective vom ajuta toate generaţiile de tineri să aprecieze mai mult valorile fundamentale ale drepturilor omului, ale democraţiei şi statului de drept. Acesta este probabil cel mai bun mod prin care putem comemora Holocaustul şi înţelege cât de important este să fim toleranţi în viaţa noastră de zi cu zi”, a afirmat preşedintele Senatului, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Source

Distribuie știrea