Meșteșuguri străvechi renăscute cu bani europeni. O familie din Botoșani a deschis un atelier de covoare și ștergare țesute manual

Fondurile europene înseamnă nu doar autostrăzi sau spitale moderne, ci și reînvierea unor tradiții și meșteșuguri uitate. În Botoșani, o familie a reușit cu 70 de mii de euro din fonduri UE să înființeze în satul natal un atelier de covoare și ștergare țesute manual. Produsele atent lucrate cu motive tradiționale românești sunt extrem de apreciate.

07 Decembrie 2021, 17:37 (actualizat 07 Decembrie 2021, 18:54) |

La fel ca sute de mii de români, Daniela Ivănuşcă și soțul ei și-au lăsat casa natală dintr-un sat din Moldova și au plecat în Italia pentru o viață mai bună.

Dorul de țară nu s-a stins odată cu trecerea anilor și au decis să renunțe la slujbele bine plătite și să revină acasă.

Așa s-a născut ideea afacerii de familie cu războaie de țesut tradiționale, meșteșug învățat din familie.

În 2017, proiectul familiei Ivănuşcă a prins contur. Cu cei 70.000 de euro – fonduri nerambursabile – au amenajat atelierul și au cumpărat războaie de țesut verticale, suveici, vârtelniţe, caiere şi alte ustensile de pe vremea bunicii.

Pentru sătenii din Cerneşti, deschiderea atelierului de țesut oferă locuri de muncă dar, și mai important, o șansă pentru regăsirea identității culturale a zonei. Doamna Maria este una dintre cele trei angajate ale întreprinderii. A învătat să ţeasă la 56 de ani, datorită familiei de antreprenori.

Covoarele ţesute în atelierul familei Ivanuşcă sunt apreciate atât de etnologi cât şi de clienţi. Cele mai multe comenzi vin din afara ţării.

Cei doi antreprenori spun că nu se vor opri aici și intenționează să deschidă în curând, tot cu fonduri europene, un atelier de prelucrat natural lână.

Source

Distribuie știrea