Meșteșugurile sunt din nou la modă. După ani de muncă în solariile din Spania, o familie de români s-a întors acasă și face pieptare tradiționale de pe Valea Bârgăului

Tinerii găsesc din nou atractive mesșteșugurile și încep să le practice. O familie din Mureşenii Bârgăului, care după mai mulți ani de muncă în Spania, s-a întors acasă și a deschis un atelier. Cei doi soți fac pieptare tradiționale de pe Valea Bârgăului.

17 Februarie 2022, 08:04 (actualizat 17 Februarie 2022, 08:36) |

În micul atelier din Mureșenii Bârgăului lucrează Vasile și Ioana Serețan. Cu mâinile lor croiesc pieptarele, cos pe ele modele tradiționale și lucrează doar cu materiale ecologice. Au ajuns la această ocupație după ce s-au întors din Spania, unde au lucrat 4 ani în solarii.

Vasile a învățat de la un cojocar bătrân din sat să facă aceste pieptare tradiționale, apoi a învățat-o și pe soția lui.

Vasile Serețan: Probabil că Dumnezeu așa ne-a dat înainte niște oameni care ne-au îndrumat.Am început să fac la familie, la Ioana și la copil și apoi am văzut că sunt oameni care au vrut să le fac. Chiar s-au bucurat că eu am început să cos.

Ioana Serețan: Vasile a fost cu ideea, el a fost mai mult atras de asta și acum îmi place. Trebuie să ai răbdare.

Cei doi locuiesc împreună cu părinții lui Vasile, care sunt fericiți pentru că nu le mai sunt pustii casa și curtea.

Măria Serțan, mama lui Vasille: Nici nu m-aș fi așteptat atunci când au luat drumul Spaniei să se întoarcă și să aibă atâtea idei bune. Sunt foarte fericită!

Grigore Serețan, tatăl lui Vasile: E o meserie faină. Și bănoasă, și faină!

Cei doi soți fac parte din Asociația Produs în Bistriță Năsăud, care promovează produsele bio și meșteșugurile tradiționale. Tinerii mai cultivă legume și fructe în solarii și în Bistrița și sunt considerați un exemplu în județul lor.

Emilia Ometiță, Centrul Județean pentru Cultura BN: Sunt tineri care își doresc să deprindă meșteșugurile tradiționale pentru că în spatele lor există o poveste. O poveste despre viață, despre oameni, despre cultura locală.

Elena Bărbos, reprezentant, Asociaţia Produs în Bistriţa Năsăud: Avem astăzi doi tineri care și-au deschis un atelier meșteșugăresc și pe care Asociația Produs în Bistriță Năsăud îl va promova inclusiv prin includerea într-un circuit turistic.

Pieptarele făcute de vasile și ioana sunt din piele de capră. Ele nu sunt doarte frumoase, ci și foarte călduroase”

Source

Distribuie știrea