Micile afaceri, tot mai afectate de creșterea dobânzilor

Tot mai mulți antreprenori din România care s-au împrumutat în euro sunt afectați de creșterea dobânzilor. Volumul împrumuturilor în valută a crescut cu aproape 30% la începutul anului față de perioada similară din 2022. Șapte din zece IMM-uri consideră că principalul factor de risc este situația economică mondială.

23 Martie 2023, 20:35 (actualizat 23 Martie 2023, 21:04) Știrile TVR |

Elena Birtoc conduce o fabrică de mobilă în județul Satu Mare. A luat împrumuturi în euro în condițiile în care face exporturi în moneda europeană, dar și pentru că dobânzile au fost mai mici decât la lei. Acum, însă, își vede calculele date peste cap după ce dobânzile au crescut continuu, în ultima perioadă.

„În măsura în care dobânda tot crește, eu nu pot să solicit clientului meu să majorez prețul. Pentru că devin neserios. Nici nu acceptă clientul. Până la urmă ajungi să lucrezi pe zero, sau să lucrezi pe minus.”

Aproape 70% dintre antreprenorii mici și mijlocii consideră că situația economică mondială a devenit principalul factor care le poate afecta afacerile, arată un studiu. Creșterea dobânzilor pentru a tempera inflația și riscul de escaladare a războiului din Ucraina sunt printre principalele motive.

Analiștii se așteaptă ca dobânzile să rămână ridicate și în perioada următoare. FED, Rezeva Federală a SUA a crescut, ieri, dobândă de referință cu 0,25% pentru a tempera inflația. Și Banca Centrală Europeană a majorat, recent, dobânda-cheie cu 0,5% din același motiv.

Perioada banilor ieftini este deja încheiată. Acesta an va fi în continuare unui dificil pentru economia globală, iar economia României nu va putea face abstracție de la tendințele dominante care se manifestă în zonă.

În februarie, volumul total al împrumuturilor în valută a urcat la un echivalent în lei de 115,8 miliarde și a fost mai mare cu aproape 28% decât în perioada similară a anului trecut, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale.

Source

Distribuie știrea