Codul roșu de ploi torențiale, emis pentru județul Galați, n-a adus nenorocirea la care mulți se așteptau. Deși au fost prognozate averse de până la 100 de litri/metrul pătrat, nu s-au acumulat cantități de apă care să ducă la inundații puternice, la fel ca acum două săptămâni, când mii de oameni au rămas fără case. Acum, mulți dintre sinistrați au fost evacuați preventiv. Și-au petrecut noaptea la rude sau cunoștințe ori în adăposturile pregătite de autorități. Astăzi au revenit la casele lor.
Cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a codului roșu de ploi, autoritățile au început evacuarea oamenilor din zonele inundabile. În unele localități, primarii au mers personal din casă în casă, ca să îi avertizeze pe localnici să se pună la adăpost.
În comuna gălățeană Cudalbi, puternic lovită de inundații săptămânile trecute, oamenii au înțeles pericolul și au ales să plece în altă parte. Au stat toată noaptea cu sufletul la gură. Pârâul Geru nu s-a umflat, însă, și nu a adus încă odată nenorocirea.
Maria Lupu: A venit Poliția și ne-a anunțat să plecăm și am fost plecată de acasă. (n.r., întrebare: Unde ați stat?) La o verișoară, sus pe deal. La 12 am venit acasă. Am încuiat tot, am strâns tot ce s-a mai putut, actele tot, le-am lăsat la verișoara mea. Dacă e nevoie, diseară plecăm din nou.
Și bătrânul din imagini și-a petrecut noaptea la fiul lui, în orașul Galați. La inundațiile de acum două săptămâni a rămas fără animale, păsări și fără provizii pentru iarnă. Se consideră norocos, pentru că nu are alte pagube mai mari.
Aurelian Balica: (n.r., întrebare: Ați găsit stricăciuni?) Nu, totul a fost bine.
Bărbatul din imagini a refuzat inițial să plece din casa lui. Până la urmă a cedat, speriat că ar putea fi surprins din nou de puhoaie în toiul nopții.
M-am dus la ginerele meu, că are casa mai din zid. Și ne-am suit la pod. Asta a mea e din lut. A început să se burdușească. Dar stau în ea. Nu pot. Am făcut oleacă de foc să se mai usuce pereții.
În sala de sport din comuna Slobozia Conachi s-au adunat mai mulți sinistrați care nu au avut unde să se ducă.
Am venit aici. Ce să fac, să mor în casă?! Data trecută eram singură, fără lumină în casă. Dacă știam, și atunci plecăm.
Ne-am pregătit ca să stăm în pod. Au venit autoritățile și nu ne-au dat voie să stăm acoloă au zis că e riscant. Am vrut să stăm în mașină, nu.
Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi: Avem 1.072 de persoane autoevacuate la rude, evacuate 16, refuză 65 de persoane din 27 de locuințe.
Aproape 5.000 de oameni din 23 de localități din județul Galați n-au avut de ales și și-au lăsat locuințele pe durata codului roșu. Circa 500 dintre ei au stat cazați în module sau în săli de sport.