Ministerul Apărării din Ucraina: Rușii ar trebui să celebreze Crăciunul și toate sărbătorile ulterioare împreună cu familiile lor

Ministerul Apărării de la Kiev nu a rămas indiferent la oferta de încetare a focului pentru 36 de ore pe frontul din Ucraina, făcută de Putin. Ministerul vede dincolo de această idee un efort de regrupare a forțelor Moscovei, în linia în care și cancelariile occidentale au interpretat mesajul de la Kremlin.

05 Ianuarie 2023, 23:25 (actualizat 05 Ianuarie 2023, 23:29) Știrile TVR |

Ministerul Apărării din Ucraina – Kiev / FOTO: twitter.com/DefenceU

„Salutăm ‘oferta de încetare a focului'”, a transmis Ministerul ucrainean al Apărării pe rețelele de socializare.

„Rușii ar trebui să celebreze Crăciunul și toate sărbătorile ulterioare împreună cu familiile lor”, a adăugat instituția, făcând aluzie la faptul că o retragere a trupelor Moscovei ar însemna automat încheierea războiului.

„În timpul regrupării ocupanților, promitem să nu-i împușcăm în spate”, a transmis dur ministerul.

Anterior, secretarul Consiliului Național de Apărare de la Kiev se întreba: „Cum se raportează la sărbătoarea Crăciunului o haită de diavoli mărunți ai Kremlinului? Cine poate crede asemenea scursuri care ucid copii, bombardează maternități, spitale și care torturează prizonieri?”

Putin i-a transmis joi după-amiază ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, instrucțiuni pentru încetarea focului de-a lungul întregii linii a frontului din Ucraina, de pe 6 ianuarie până pe 7 ianuarie, când se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi.

Încetarea focului ar urma să intre în vigoare pe 6 ianuarie la ora 12.00 și să să expire pe 7 ianuarie, la ora 24.00 – 36 de ore în total.

Putin a făcut apel la partea ucraineană să declare o încetare a focului pentru a le permite credincioșilor să participe la slujbe în ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun.

În primul rând, Ucraina nu atacă un teritoriu străin și nici nu ucide civili, cum face Federația Rusă. Ucraina distruge doar membrii armatei de ocupație de pe teritoriul său„, a transmis, într-o reacție rapidă, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

„2. Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate – doar atunci va fi un ‘armistițiu temporar’. Păstrați ipocrizia pentru voi”, a conchis Podoliak.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a apreciat că Vladimir Putin caută astfel „o gură de aer”.

Preşedintele rus „era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că el caută o gură de aer”, a afirmat Biden, la Casa Albă.

Berlinul a estimat că „pretinsa” încetare a focului de către forțele ruse din Ucraina nu va aduce „nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă”.  „Dacă Putin voia pace, şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere”, a afirmat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.

Source

Distribuie știrea