Ministrul britanic al Apărării: Este foarte posibil armata rusă să fie zdrobită de Ucraina. Generalii ruşi ar trebui să compară în faţa unei curţi marţiale

Forțele ruse rămân fără arme de precizie destul de repede și ar putea fi „zdrobite” de Ucraina, a spus secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace într-un discurs susținut la Muzeul Național al Armatei din Londra.

09 Mai 2022, 14:30 (actualizat 09 Mai 2022, 14:39) Știrile TVR |

Ministru apărării din Marea Britanie, Ben Wallace

Ben Wallace a spus într-un discurs rostit la Londra: „Toți avem arme extrem de complexe care, destul de amuzant, nu necesită doar câteva zile pentru a le înlocui, ci poate dura luni de zile. Odată folosite în toate direcțiile, așa cum a făcut Rusia, este creată o adevărată provocare.”, notează BBC.

El spune că lui Putin îi va fi „incredibil de greu să încerce să înlocuiască acele arme”, adăugând că multe dintre componentele necesare construirii lor provin din Occident și nu va avea acces la ele.

Nu este de neconceput ca o superputere (…) să piardă pe câmpul de luptă”, a spus Wallace. „Este foarte posibil ca Ucraina să zdrobească armata rusă”.

Politicianul britanic a spus că este „absurd” faptul că parada de astăzi de la Moscova nu arată nicio urmă de vinovăție sau vreun semn de recunoașterea a realității, a ceea ce s-a întâmplat cu reputația Rusiei, dar și cu soldații ruși… și față de ceea ce le-au făcut  fraților și surorilor ucraineni”.

Întrebat cum ar arăta înfrângerea pentru Rusia, Wallace a precizat: „Putin trebuie să eșueze în Ucraina. Este, evident, misiunea noastră politică cea mai importantă, dar știți că nu trebuie să evităm elementele fundamentale aici, și anume ca Ucraina trebuie să aleagă cum va pune capăt acestui conflict  sau cum va determina Rusia să pună capăt acestui conflict și în ce mod“.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, apreciază că generalii ruşi ar trebui să compară în faţa unei curţi marţiale pentru acţiunile lor din Ucraina, transmite AFP.

Wallace consideră că reacţia la înfrângerile din teren a fost doar “o afişare ruşinoasă pentru autoconservare, însoţită de eşec, de furie, de necinste şi de căutarea unor ţapi ispăşitori”. “Toţi militarii profesionişti ar trebui să fie oripilaţi de comportamentul armatei ruse“, susţine ministrul.

Oficialul britanic afirmă că nu doar că soldaţii ruşi “au comis o invazie ilegală şi crime de război, ci superiorii lor şi-au abandonat propriii soldaţi într-o măsură pentru care ar trebui aduşi în faţa unei curţi marţiale”.

Wallace cere denunţarea “absurdităţii generalilor ruşi – strălucitori în uniformele lor de gală, împovăraţi de multele lor medalii – în întregime complici deturnării de către Putin a istoriei pline de mândrie a înaintaşilor lor”.

“În loc de asta, acum, ei sunt cei care îi supun pe alţii la suferinţe inutile, în slujba unui gangsterism de joasă speţă“, adaugă el.

Luni dimineaţa, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa nu va permite “însuşirea victoriei împotriva nazismului”, în timp ce Rusia sărbătoreşte cu fast victoria în cel de-al doilea război mondial.

Wallace arată în discursul citat şi de agenţia dpa că liderul de la Kremlin şi generalii săi reiau fascismul şi tirania de acum 77 de ani, iar invazia rusă în Ucraina le dezonorează trecutul militar.

Source