Ministrul chinez de Externe, în vizită la Berlin, spune că Beijingul va menține comunicarea cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina în încercarea de a obține un armistițiu

Ministrul chinez de Externe Qin Gang a declarat marți că Beijingul va menține liniile de comunicare deschise cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, inclusiv cu Germania, în încercarea de a obține un armistițiu, potrivit Reuters.

09 Mai 2023, 17:40 Știrile TVR |

Ministrul chinez de externe, Qin Gang

„În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și de stat major responsabil, China nu va asista la focul de pe cealaltă margine și nici nu va îl va alimenta”, a declarat Qin, alături de omologul german Annalena Baerbock, în timpul unei vizite la Berlin.

Referindu-se la o propunere a Uniunii Europene de a include pe lista neagră mai multe companii chineze în cadrul unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, Qin a declarat că Beijingul „se opune cu fermitate ca unele țări să se folosească de așa-numitele lor legi pentru a impune o jurisdicție de lungă durată și sancțiuni unilaterale asupra altor țări, inclusiv asupra Chinei”.

„China va da răspunsurile necesare și va proteja în mod hotărât drepturile și interesele legitime ale întreprinderilor chineze”, a declarat Qin.

Executivul Uniunii Europene a propus includerea pe lista neagră a companiilor chineze și limitarea exporturilor către națiuni considerate implicate în ocolirea restricțiilor comerciale impuse de Rusia, în cadrul ultimului set de sancțiuni împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina

Baerbock a declarat că negocierile privind noul pachet de sancțiuni sunt în curs de desfășurare, dar că, în general, este important să se împiedice companiile rusești din domeniul Apărării „să aibă acces la bunuri relevante pentru război” și să se asigure „că bunurile cu dublă utilizare sancționate nu cad în mâini greșite”.

Surse diplomatice au declarat pentru agenția Reuters că propunerea executivului UE se concentrează pe combaterea eludării restricțiilor comerciale existente prin intermediul țărilor terțe, după ce UE a identificat China, Turcia, Emiratele Arabe Unite, precum și țările din Asia Centrală și Caucaz ca fiind potențialii vinovați.

Germania însăși este din ce în ce mai precaută față de China ca rival strategic, dar și ca cel mai mare partener comercial al său, și a luat în considerare o serie de măsuri în timp ce reevaluează relațiile bilaterale.

Source

Distribuie știrea