Ministrul de Finanţe din Portugalia spune că reducerea TVA la alimentele de bază nu este o prioritate

Portugalia nu intenţionează să coboare cota de TVA la alimentele de bază, care în prezent este de 6%, dar va continua să acorde subvenţii directe pentru a ajuta cele mai vulnerabile familii să facă faţă creşterii preţurilor, a declarat Ministrul Finanţelor, Fernando Medina, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

14 Martie 2023, 18:51 Știrile TVR |

Alimente de bază

La o întâlnire cu jurnaliştii organizată la Bruxelles, după reuniunea miniştrilor europeni ai Finanţelor, Medina a spus că executivul de la Lisabona a subvenţionat cele mai sărace familii, care cheltuie o parte mai mare din bugetul lor pentru alimentele de bază, şi de asemenea a majorat salariul minim şi beneficiile sociale în 2023.

“Aceasta a fost întotdeauna prioritatea noastră şi va continua să fie şi în 2023: întărirea veniturilor celor mai vulnerabile familii şi concentrarea eforturilor noastre pe această zonă”, a spus Fernando Medina într-o declaraţie difuzată de postul public de televiziune RTP. “Nu considerăm reducerea cotei de TVA la alimentele de bază drept o prioritate”, a adăugat Medina.

Politicienii din opoziţie şi activiştii au criticat executivul de la Lisabona pentru că se concentrează pe reducerea deficitului, în loc să redistribuie veniturile mai mari din taxe, într-un context în care preţurile au crescut şi afectează cele mai vulnerabile familii şi companiile.

În luna februarie, rata anuală a inflaţiei în Portugalia a fost de 8,2%, încetinind faţă de un avans de 8,4% în luna ianuarie. În schimb, inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 7,2% în februarie, de la 7% în luna ianuarie.

Inflaţia de bază a fost impulsionată în special de creştere preţurilor la produsele alimentare neprocesate, precum fructe şi legume, care au crescut cu 20,11% în ritm anual în luna februarie, în timp ce preţurile la produsele energetice au crescut cu doar 1,96%.

Ministrul Finanţelor, Fernando Medina a subliniat că Autoritatea pentru Securitate Alimentară şi Economică (ASAE) investighează marjele de profit ale marilor retaileri de alimente, precum Jeronimo Martins şi Sonae, “ceea ce va duce la atenuarea majorărilor de preţuri”.

În Portugalia, cota de TVA la alimentele de bază, precum orez, paste, pâine, lapte, lactate, carne, peşte, fructe şi legume, este de 6%. Alte produse alimentare şi băuturi au o cotă de TVA de 13% sau 23%.

În luna decembrie a anului trecut, miniştrii europeni ai Finanţelor au fost de acord să confere guvernelor statelor membre o flexibilitate mai mare cu privire la cotele de TVA care pot fi aplicate la bunuri şi servicii.

Ulterior, Spania a scutit de TVA o serie de alimente de bază, precum pâine, lapte, brânză, ouă, fructe, legume, timp de şase luni şi a redus cota de TVA, de la 10% până la 5%, pentru alte produse alimentare precum ulei de măsline şi paste.

Source

Distribuie știrea