Premierul Marcel Ciolacu a început o vizită de lucru de două zile în Germania. El se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz, precum şi cu vicepreşedintele Parlamentului Republicii Federale Germania. Alături de el sunt şi ministrul de Externe, ministrul Apărării Naţionale, precum şi cel al Economiei. Împreună au participat la întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, dar şi ai industriei de apărare. Pe aceasta din urmă se pune mare accent, având în vedere actualul context. Oficialii români şi cei germani au discutat inclusiv despre construirea unor noi fabrici în ţara noastră.
„Este un interes pe care industria de apărare din Germania îl are pentru a putea realiza împreună, în parteneriat, diverse proiecte în România, pentru că este o conjunctură la granița noastră în care războiul din Ucraina și nu numai necesită ca pregătirea fiecărui stat să fie mult mai bună din perspectiva dotării cu diverse echipamente de luptă și cu muniție„, a declarat Radu Oprea, ministrul Economiei.
El a confirmat că există deja discuții cu fabrici din Germania, inclusiv cu cele care produc pulberi.
Reporter: – Sunt două fabrici de pulberi fine care sunt în discuție. Ar putea fi încheiat un acord pentru retehnologizarea lor în perioada următoare?
Radu Oprea, ministrul Economiei: – Sunt mai multe discuții cu fabricile din Germania, inclusiv cu cele care știu să producă pulberi. Eu cred că este mai bine să facem și atunci să vorbim despre lucrurile pe care le realizăm împreună, pentru că, de foarte multe ori, partenerii germani și investitorii străini din România doresc să aibă această clauză de confidențialitate până când lucrurile intră într-un făgaș normal al unui proiect.
CITEȘTE și Germania a autorizat în primul semestru vânzări de armament în valoare de 5,22 miliarde de euro
Potrivit ministrului Economiei, principala țintă a României trebuie să fie transferul de tehnologie.
„Discuțiile pe care le avem acum în Germania sunt începute, o parte din proiecte, atât cu Ministerul Apărării Naționale, cât și cu Ministerul Economiei pe partea de industrie de apărare, și credem că transferul tehnologic trebuie să fie o țintă a noastră, astfel încât fabricile din România să devină competitive„, a mai declarat Radu Oprea.
Articole pe aceeaşi temă