Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este invitat astăzi la Tema Zilei. De la ora 21.00, la TVR Info

Ministrul Educației a fost acuzat de plagiat după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat o investigație care arată cum Cîmpeanu și-ar fi atribuit cea mai mare parte a unei lucrări universitare pentru uzul studenților. Au fost proteste în Fața Ministerului Educației, iar USR și Forța Dreptei au depus o moțiune care va fi dezbătută marțea viitoare. Sorin Cîmpeanu este în centrul atenției în aceste zile și de când autoritățile caută diverse soluții de economisire a energiei, una dintre propuneri fiind limitarea temperaturii în clase la 18-19 grade Celsius.

28 Septembrie 2022, 17:08 (actualizat 28 Septembrie 2022, 17:22) Știrile TVR |

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu

Luni, jurnalista Emilia Sercan, de la PressOne, a publicat o investigație în care arată că Sorin Cîmpeanu și-ar fi atribuit cea mai mare parte a unei lucrări universitare pentru uzul studenților. De la nouă pagini, în ediția din 2000, actualul ministru apare ca autor pentru 92 de pagini, șase ani mai târziu. Sorin Cîmpeanu neagă acuzațiile și se declară hărțuit. El s-a confruntat cu suspiciuni de plagiat și în privința tezei de doctorat.

Jurnalista Emilia Sercan susține că, în ediția din 2000 a unei lucrări universitare cu titlul „Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor”, Sorin Cîmpeanu figurează ca autorul a două din cele 30 de capitole. În ediția din 2006, însă, numele actualului ministru apare în dreptul a încă 13 capitole. Emilia Sercan spune că, în 2000, acestea, sub o formă aproape identică, fuseseră semnate de alți doi profesori universitari. În replică, ministrul spune că lucrarea e un simplu material didactic pentru un grup mic de studenți.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Este vorba de îndrumătoare de lucrări, de caiete de seminar, care nu au ISBN, ca să lămurim – este vorba despre un colectiv de cadre didactice la fiecare disciplină, de preluare a acestei discipline, că se face schimbul de generații. E vorba de felul în care se lucra cu profesorul Ioan Pleșa, îndrumătorul meu de doctorat. Sunt hărțuiri care datează de multă vreme. Am înțeles că obiectivul principal al acestui articol e blocarea legilor Educației”.

Proteste și moțiune în Parlament

Acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului Educației au stârnit un val de reacţii negative în mediul academic și nu numai.

Universitatea București a cerut o analiză serioasă și urgentă care să fie realizată de instituțiile abilitate, în afară oricăror presiuni: „Condamnăm orice acțiune care încalcă etică și integritatea academică”, au precizat reprezentanții Universității.

Șapte persoane au prostestat, marți, timp de o oră în fața Ministerului Educației și i-au cerut demisia ministrului. În replică, ministrul i-a făcut „habarnişti în educaţie” pe cei care îl acuză furt intelectual.

Între timp, USR a depus o moţiune simplă împotriva ministrului Educației, alături de partidul Forţa Dreptei: „Am depus moțiune împotriva ministrului plagiator Cîmpeanu, la trei luni după ce a fost o altă moțiune simpluă împotriva acestui ministru, iar în trei luni a reușit domnul Cîmpeanu o mare contraperformanță: de unde era doar apărătorul plagiatorilor, s-a dovedit că era și dânsul plagiator, dânsul făcea legi ca să scape de aceste acuzații. Cei care vor un învățământ care să țină copiii în țară trebuie să voteze săptămâna viitoare în Parlament pentru această moțiune simplă”, a acuzat deputatul USR Ionuț Moșteanu.

Temperatura la ore

Școlile nu se vor închide și nici nu vor trece în sistem online din cauza facturilor la încălzire și energie electrică. Este anunțul făcut de ministrul Educației, după ce primarii din mai multe localități le-au cerut directorilor de școli să facă economii. Și chiar au recomandat ca temperatura în clase să nu depășească 20-21 de grade. Și universitățile caută soluții pentru a reduce costurile. Multe vor opta și pentru cursuri online.

Source

Distribuie știrea