Bucureştenii vor avea mai puţine probleme cu încălzirea şi apa caldă decât anii trecuţi, dau asigurări atât ministrul Energiei, cât şi reprezentanţii Termoenergetica. Dar e singurul aspect asupra căruia sunt de acord. În privinţa datoriei pe care compania municipală o are către ELCEN, ministrul Energiei şi reprezentanţii societăţii au cifre diferite, la fel şi în ce priveşte kilometrii de reţea modernizaţi în mandatul primarului Nicuşor Dan. În ciuda promisiunilor, bucureştenii se tem că vor suferi de frig şi în iarna care vine.
ELCEN, compania producătoare de energie termică, are stocurile de gaz pregătite pentru iarnă, asigură ministrul Energiei. Sebastian Burduja spune că problemele ar putea să apară doar din cauză că Termoenergetica nu a reabilitat suficienţi kilometri de reţea, riscând astfel noi pierderi şi noi întreruperi în furnizarea agentului termic. În plus, Termoenergetica a plătit doar o parte relativ mică a datoriei faţă de ELCEN, susţine ministrul.
„Primăria Generală a alocat, după multiplele noastre rugăminţi şi apeluri, inclusiv publice, o sumă de aproximativ 400 de milioane de lei, 100 de milioane de lei suma care a mers către Termoenergetica şi 300 de milioane de lei suma care a mers către ELCEN. Asta înseamnă că din datoria totală de un miliard de lei pe care Primăria Generală o avea către ELCEN, companie a Ministerului Energiei, mai există un sold de 700 de milioane de lei. Deci este o sumă mare. Deocamdată lucrurile aici sunt în ordine şi au existat sumele necesare pentru achiziţia gazului pentru luna octombrie, pentru că de la 1 octombrie lucrul acesta a trebuit rezolvat. Dar această datorie trebuie în continuare plătită. Şi, încă o dată, apelul meu către Primăria Generală este să plătească aceste sume. Este pur şi simplu ceea ce datorează pe bună dreptate Primăria Generală către ELCEN, pentru a putea asigura în continuare producţia agentului termic, încălzire şi apă caldă, pentru bucureşteni”, a explicat Burduja.
La rândul lui, şeful ELCEN a explicat de ce e necesară plata datoriei Termoenergetica pe cât posibil anul acesta.
Directorul general ELCEN, Claudiu Creţu: E nevoie de plata datoriei ca să facem invesţii, nu mai putem sta cu CET-uriel astea.
Cifrele stau cu totul altfel, atât în privinţa datoriei, cât şi a kilometrilor de reţea modernizată, spune în replică şeful Termoenergetica.
Adrian Teodorescu: Au fost achitate acum două săptămâni 300 de milioane către ELCEN ca urmare a unui mecanism de recunoaştere a pierderilor aprobat în Consiliul General Bucureşti. Acest mecanism vizează o sumă de 700 de milioane de lei. A fost achitată prima tranşă de 400 de milioane către Termoenergetica. În acest moment, datoria nu este de 700 de milionae, ci de 600, urmând a fi propuse către aprobare către Consiliul General pentru încă o tranşă de 300 de milioane. Sub aspect tehnic, în aceşti ani au fost modernizaţi 60 de kilometri de reţea şi primară, şi secundară, 1,7 kilometri a fost doar un tronson la unul dintre şantiere.
Lucrările vor continua inclusiv în sezonul rece, a adăugat directorul general, şi bucureştenii nu vor avea problemele cu care s-au confruntat în anii trecuţi. Zone vulnerabile din acest punct de vedere rămân însă cartierele Tei şi Colentina, cele mai îndepărtate de CET-urile din Capitală.
În acest moment, 21 din cele peste 938 de puncte termice ale Capitalei sunt oprite, în sectoarele 1, 2, 3 şi 6. Iar bucureştenii spun că nu mai au încredere în promisiuni.
Potrivit legii, căldura e pornită în Capitală numai după ce în trei nopţi consecutive se înregistrează sub 10 grade Celsius. Prognoza meteo arată că la începutul lui noiembrie ar urma să fie atinse astfel de temperaturi.