Ministrul italian al apărării: Europa are nevoie de o strategie clară şi unitară împotriva Rusiei

Europa trebuie să evite „declaraţii măreţe” şi contradictorii şi să aibă mai degrabă o strategie clară şi unitară împotriva Rusiei în privinţa războiului din Ucraina, a declarat ministrul apărării din Italia, Guido Crosetto, care a adăugat că Roma nu va trimite niciodată trupe în zona de conflict, informează sâmbătă Reuters.

„Occidentul ar trebui să evite declaraţiile măreţe – cum ar fi trimiterea NATO în Ucraina – pentru a încerca să arate mai bine. Sau să evite să se împartă la întâlniri de câte doi sau trei când suntem 27 în Europa”, a declarat Crosetto într-un interviu pentru ediţia de sâmbătă a cotidianului La Repubblica, referindu-se la statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru a contracara Rusia, „un monolit”, Crosetto crede că Europa are nevoie de „o strategie clară, necontradictorie şi, poate, construită împreună ca o coaliţie”.

Italia s-a angajat să furnizeze Kievului, pe tot parcursul anului 2024, materiale şi echipamente, inclusiv armele de care Ucraina are nevoie pentru efortul său de război împotriva Rusiei. Italia a semnat un pact de apărare pe 10 ani în februarie pentru a sprijini Ucraina, deşi detaliile acestui acord nu au fost făcute publice.

Crosetto a criticat o întâlnire între Germania, Franţa şi Polonia care a avut loc vineri, spunând că este „nepractic” să fie divizată coaliţia europeană care sprijină Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după acea întâlnire că susţinătorii Ucrainei vor folosi profiturile extraordinare din activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa achiziţiile de arme pentru Kiev.

Deşi Kievul are nevoie de mai multă muniţie, Crosetto a spus că astfel de decizii trebuie luate la reuniunile UE şi NATO.

La fel precum Crosetto, ministrul de externe italian Antonio Tajani a exclus sâmbătă, într-un interviu separat pentru Corriere della Sera, că trupe italiene vor fi trimise vreodată în Ucraina şi a spus că „obiectivul nostru este să ajungem la pace, nu să extindem războiul”. 

sursa Agerpres

Distribuie știrea