Ministrul Mediului, Tanczos Barna: Peste 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice – moderată, puternică sau extremă

„Respectarea restricţiilor privind consumul de apă este o datorie civică”. Este declaraţia cu care premierul a deschis sedinţa de guvern de astăzi. Nicolae Ciucă face apel la populaţie să înţeleagă cât de necesar este să reducem consumul de apă în această perioadă, în care seceta face ravagii în ţară. Ministrul Mediului a anunţat că urmează câteva săptămâni călduroase, cu fenomene meteo extreme, care vor accentua şi mai mult problemele deja existente.

06 Iulie 2022, 12:04 (actualizat 06 Iulie 2022, 12:26) Știrile TVR |

„Sunt 3 elemente care sunt importante din punctul nostru de vedere – urmărirea și analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea și prognozele pe fenomenele extreme, astfel încât atât ISU, cât și autoritățile locale să fie informate în timp cu privire la fenomenele care sunt prognozate de ANM și urmărim rezervele strategice de apă la nivel național”, a declarat ministrul Mediului în debutul ședinței de guvern.

„În ceea ce privește seceta pedologică, putem afirma că peste 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice – moderată, puternică sau extremă. Avem, din păcate și zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitații este optimă, la nivel de 0-100 de cm a solului, a stratului unde se măsoară umiditatea”, a adăugat el.

„Pe fenomenele extreme, concluziile sunt următoarele: sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi și de furtuni, grindină, care se anunță practic în paralel cu valul de căldură. Este o situație destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice, avem avertizări meteo în paralel pe secetă și pe fenomene extreme și cantități uriașe de apă pe anumite bazine hidrografice. Acolo unde se previzionează, se prognozează aceste fenomene extreme, mai ales cele de viituri, acolo lucrăm în strânsă colaborare cu ISU și autoritățile locale pentru a anunța acele posibile evenimente”, a mai subliniat ministrul.

Source

Distribuie știrea