Ministrul Mediului, Mircea Fechet, propune ca verificarea şaormeriilor, a restaurantelor şi a spălătoriilor auto să fie pasată consiliilor judeţene. Este un lucru contrar directivelor europene şi, mai mult, ar da naştere la multe nereguli, avertizează la unison activiștii de mediu.
Jurnaliștii Știrilor TVR au găsit o spălătorie auto din sectorul 2 care, deşi se prezintă ca fiind „ecologică”, deversează reziduurile direct în canalizare, totul sub ochii trecătorilor. O metodă practicată la scară largă.
În mod normal, spălătoriile ecologice trebuie să aibă mai multe bazine de decantare a uleiurilor și detergenților.
Cu toate acestea, ministrul Mediului, Mircea Fechet, vrea ca astfel de firme, dar şi altele care pot polua serios mediul să nu mai fie obligate să aibă aviz din partea instituțiilor de mediu, ci din partea consiliilor judeţene.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: „Îmi propun ca Ministerul Mediului să nu mai avizeze din punct de vedere al protecției mediului şaormeriile, restaurantele, spălătoriile auto. Eu cred că aceste lucruri, în măsura în care ele vor fi acceptate de către Guvernul României și sunt convins că vor fi, pot să treacă fără probleme la consiliile județene.„
Activiştii de mediu susţin că o astfel de măsură contravine grav directivelor europene privind poluarea mediului şi că nu este altceva decât un subterfugiu de a ocoli legea.
Daniel Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica: „Toate actele de reglementare de mediu sunt controlate de către Garda de Mediu. În momentul când eu aş transfera responsabilităţile acestea de avizare și autorizare către consiliile judeţene, vă daţi seama, Garda de Mediu nu mai are competenţe. Ori acolo totu-i pe plan local, ştiţi cumetriile şi toate celelalte, că până la urmă asta se încearcă, să ia şi nişte bani şi să autorizeze şi dumnealor când vor şi unde vor. Asta e miza.„
Fostul comisar general al Gărzii de Mediu este de părere că instituțiile de mediu trebuie ajutate pentru a fi mai eficiente şi nu lăsate fără atribuţii.
Octavian Berceanu, fost comisar general, Garda Naţională de Mediu: „Ceea ce ne lipseşte cu desăvârşire şi ar eficientiza procesul şi l-ar transparentiza ar fi o bază de date digitală în care toate aceste verificări să fie trecute și vizibile pentru toate instituţiile statului. Atunci când există de exemplu petiţii sau diferite solicitări, reclamaţii, să poată vedea de exemplu şi Garda de Mediu ce s-a întâmplat acolo. Să avem un istoric.„
Până la ora difuzării acestei știri, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România nu au răspuns apelurilor noastre pentru a ne oferi un punct de vedere.
Articole pe aceeaşi temă