Ministrul Muncii, la TVR Info, despre costul adeverințelor pentru pensionari: Arhivele Naționale și Consiliul Concurenței fac verificări

Arhivele Naționale și Consiliul Concurenței verifică, la cererea Ministerului Muncii, deținătorii privați de arhive, care ar trebui să elibereze adeverințele pentru pensionari, a dat asigurări, miercuri seară, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la emisiunea Prim Plan, de la TVR Info. Multe arhive sunt de negăsit, iar la cele administrate privat, documentele se eliberează contracost.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Pentru pensionarii ale căror unități, ai căror angajatori au încetat activitatea și arhivele acelor angajatori au fost preluate de deținătorii privați de arhive, aceștia trebuie să se adreseze acestor deținători de arhive. Este foarte important ca aici pensionarii să-și cunoască drepturile și, cunoscând aceste drepturi, la rândul dânșilor, să fie atenți cu privire la modul cum le sunt calculate costurile pentru eliberarea acestora.

Vezi și: Loteria pensiilor recalculate. Pensionarii așteaptă cu sufletul la gură să afle dacă vor avea o pensie mai mare. Unii au avut noroc, alții nu

Ministerul Muncii a redirecționat la Arhivele Naționale și la Consiliul Concurenței petițiile primite de la pensionari în care aceștia sesizau faptul că, pentru eliberarea adeverințelor de către deținătorii privați de arhive, unele costuri sunt foarte mari.

Am avut petiții de la pensionari pe care le-am redirecționat celor de la Arhivele Naționale, entitate publică care autorizează și verifică deținătorii privați de arhive, pentru verificări. În urma verificărilor s-au constatat și situații în care deținătorii de arhive au calculat un cuantum al costurilor adeverințelor mai mare sau un cunatum nejustificat. Dar, de asemenea, în urma petițiilor pe care le-am primit de la pensionari noi am sesizat și Consiliul Concurenței, astfel încât să verificăm dacă practicile acestea sunt loiale, practicile pe care deținătorii de arhive le au, a explicat ministrul Muncii, la Prim Plan.

Citește și: EXCLUSIV Simona Bucura Oprescu, la TVR Info: ”Nicio pensie nu scade, pe principiul pensiei celei mai favorabile”

Dar este foarte important! Unu: că am recunoscut dreptul. Doi: că, datorită acestui drept, nu există riscul, așa cum s-a întâmplat antrior, ca pensionarii să aibă cheltuieli cu avocații, cheltuieli mult mai mari decât cele de eliberare a adeverințelor și să fie puși pe drumuri. Și, nu în ultimul rând, să aibă o decizie a instanței care nu admite cererea pensionarului. În momentul acesta, cel mai important aspect este că, plecând de la contributivitate, noi am recunoscut dreptul pensionarului, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Aproape 5 milioane de decizii cu pensii recalcuate vor fi distribuite de poștași până la finalul lunii.

Distribuie știrea