Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Tema Zilei: Nu cred că vom ajunge la 70 de mii de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50 de mii de cazuri

Un record absolut de infectări de la începutul pandemiei a fost stabilit marți: 40.018 cazuri noi și 97 de decese în 24 de ore. „Personal nu cred că vom ajunge la 70 de mii de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50 de mii de cazuri în câteva dintre zile”, a subliniat ministrul Sănătății marți seară, la TVR, la Tema Zilei.

01 Februarie 2022, 22:25 (actualizat 01 Februarie 2022, 23:49) |

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Tema Zilei: Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată

„Este prima zi de săptămână care raportează o testare, dacă vreți, apropiată de optim. Ieri au fost testate un număr record de persoane în România, 122 de mii de teste s-au efectuat și, din nou, 30% dintre ele au fost pozitive, așa cum s-a întâmplat și în cursul săptămânii trecute. Pe de o parte, mie îmi pare bine că am reușit să creștem capacitatea de testare și nu ascundem gunoiul sub preș, pentru că, țineți minte, au fost multe perioade în care, în ciuda faptului că spitalele au erau tot mai pline, numărul de cazuri scădea, în mod paradoxal, pentru că nu se testa”, a declarat Alexandru Rafila.

„Încă nu suntem în vârf, ne apropiem de vârf. Avem încă în față circa 10 zile dificile”, a subliniat ministrul.

„Este un scenariu maximal – personal nu cred că vom ajunge la 70 de mii de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50 de mii de cazuri în câteva dintre zile, după care se va intra pe un trend crescător”, a arătat oficialul.

„Vă rog să remarcați totuși că nu există o creștere galopantă a numărului de cazuri internate în spitale. Ieri a fost o excepție, dacă vreți, când am avut 4,5% dintre persoanele diagnosticate care s-au internat la spital, astăzi numărul a scăzut la 0,5%, deci 200 de internări din 40 de mii de persoane infectate. Ne spune că lumea începe, sper, să înțeleagă că prezentarea rapidă la medic este soluția și tratamentul ambulatoriu la domiciliu este soluția”, a subliniat Alexandru Rafila.

Este o scădere și a numărului de copii internați. Marți s-a redus cu 50 de cazuri numărul de copii care au fost internați în spital.

Se pare că o parte dintre cazurile grave sunt generate de tulpina Delta care încă circulă în România. Săptămâna aceasta a început un studiu în secțiile de terapie intensivă pentru a se determina care este proporția de cazuri Omicron versus Delta.

Noua sub-tulpină depistată recent se pare că este și mai transmisibilă decât Omicron.

În ciuda faptului că sunt țări cu proporție mare de persoane vaccinate, transmisibilitatea nu este influențată în acest moment pentru această tulpină, a ținut să remarce ministrul. „Măsura logică este să simplifici procedurile și în ceea ce privește călătoriile, traversarea frontierei de stat și în ceea ce privește carantina”, a remarcat Rafila.

Același termen de 5 zile privind carantina se aplică și copiilor.

Bolnavii pot fi izolați cu simptome foarte puține – pentru persoanele vaccinate durata izolării e 5 zile, pentru cele nevaccinate este de 7 zile. Dacă persoana are simptome, se simte rău, poate să continue izolarea la domiciliu sau la spital.

VEZI și Ministrul Sănătății: Dacă închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni. Păi lucrul ăsta are un impact pe economie distrugător. E mult mai mare impactul asupra economiei decât concediile medicale

Potrivit lui Alexandru Rafila, dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, acestea vor fi mult mai puțin transmisibile. Atunci vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc, care vor trebui să înțeleagă că este nevoie să se vaccineze.

Source

Distribuie știrea