![](https://tvrinfo.ro/wp-content/uploads/2024/02/profimedia-0851423589.jpg)
Atât bitcoinul cât și aurul au atins, marți, niveluri record. Bitcoinul a atins 69.191, cea mai mare valoare din ultimii 2 ani. Bitcoinul este o monedă digitală descentralizată.
De ce descentralizată? Spre deosebire de monedele tradiționale controlate de guverne sau bănci centrale, Bitcoinul funcționează pe o rețea peer-to-peer. Acest lucru înseamnă că nu există o singură autoritate care să gestioneze sistemul.
În schimb, tranzacțiile sunt verificate și înregistrate de o rețea de computere din întreaga lume, ceea ce le face rezistente la manipulare sau control de către o singură entitate. Bitcoin a atins 69.191 de dolari și gândiți-vă câți bani au făcut cei care au cumpărat-o la 15 mii de dolari.
De unde aceasta creștere totuși?
Criptomoneda originală a cunoscut o revenire uluitoare în acest an, pe fondul cererii din partea noilor fonduri tranzacționate la bursă din SUA. Cu nivelul atins ieri, Bitcoin reușește o creștere de 63% doar anul acesta, depășind acțiunile globale și răspândind optimismul pe piața activelor digitale. Pentru că evident au crescut și alte monede digitale.
În paralel cu o creştere a interesului din partea investitorilor, scriu jurnaliștii de la Ziarul Financiar, Rezerva Federală a SUA se pregăteşte să reducă dobânzile ceea ce îî determină pe investitori să aleagă opţiuni mai riscante.
Riscurile pe această piață a criptomonedelor sunt mari, chiar dacă unele câștiguri pot fi mari.
Cifre istorice sunt și pentru aur. Acesta s-a tranzacţionat pentru scurt timp la 2.141$ pentru o uncie, depăşind recordul înregistrat în decembrie de 2.135 de dolari. Motivul? 2024 va fi anul când dobânzile vor începe să scadă, asta că înțelegeți ce înseamnă optimismul oamenilor de afaceri. Pe acest fond, se caută oportunități de investiții.
Însă, atenție, viteza reducerilor dobânzilor va fi una mică, susțin majoritatea analiștilor. Este o nota importantă pentru noi toți. Creșterile de dobândă au fost rapide, însă să nu va așteptați la același ritm în ceea ce privește scăderile. Pentru că avem în continuare inflație și deși semnele sunt bune, inflația va ajunge la un teritoriu stabil să zicem la final de an și spre mijlocul anului viitor.