Mitropolitul Daniil de Vidin, ales noul patriarh al Bulgariei. El a luat poziţie în favoarea Kremlinului după invazia rusă din Ucraina

Biserica creştină ortodoxă bulgară, tradiţional apropiată de Rusia, şi-a ales duminică un nou patriarh, Daniil, în vârstă de 52 de ani, care a luat poziţie în favoarea Kremlinului după invazia rusă din Ucraina, transmite AFP.

Susţinut cu 69 de voturi din 138 într-o adunare a delegaţilor şi a Sfântului Sinod, organul suprem al Bisericii, el s-a impus în faţa rivalului său Grigorie, considerat neutru de experţi, care a obţinut 66 (trei voturi au fost declarate nule).

El îi succede carismaticului patriarh Neofit, care a încetat din viaţă în martie, după ce a oficiat timp de peste zece ani, şi care a cerut încetarea războiului din Ucraina.

Daniil a susţinut invazia rusă din Ucraina, într-un lung mesaj video difuzat în 2023, au amintit analiştii, potrivit agenției AFP, preluată de Agerpres.

De asemenea, el a fost un fervent critic al deciziei din septembrie 2023 a Guvernului bulgar de a-l expulza pe şeful Bisericii ruse din Sofia, arhiepiscopul Vasian, şi pe doi preoţi din Belarus acuzaţi că servesc interesele geopolitice ale Rusiei.

Biserica Ortodoxă Bulgară reprezintă mai mult de două treimi din populaţie.

Patriarhul rus Kiril, care susţine războiul, nu a fost prezent la ceremonie.

Rivalul său pe scena internaţională, patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, a fost cel care a participat la fastuoasa ceremonie de întronizare a patriarhului în catedrala ortodoxă din Sofia, care poartă numele sfântului rus Alexandr Nevski.

În iulie 2023, Bartolomeu a celebrat o slujbă la Istanbul în memoria victimelor războiului din Ucraina, în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În mai 2022, Biserica ucraineană şi-a anunţat ruptura de Rusia, declarându-şi „independenţa totală” faţă de autorităţile religioase ruse, aminteşte AFP.

Născut Atanas Nikolov, la 2 martie 1972, noul patriarh Daniil este licenţiat în teologie al Universităţii din Sofia. Din 2018 este mitropolit de Vidin (nord-vest).

În noiembrie 2022, el a emis directive pentru preoţii săi criticând tendinţa de „a semăna ura faţă de una dintre părţile beligerante, desemnată ca unic agresor”.

De la sfârşitul comunismului, care a impus ateismul, mulţi bulgari s-au îndreptat spre religie, 58% declarându-se credincioşi, potrivit unui sondaj realizat recent de Gallup.

Membră a UE şi a NATO, Bulgaria, ţară slavă şi ortodoxă, este apropiată din punct de vedere istoric şi cultural de Moscova. Însă, relaţiile au fost tensionate de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Mesajul Patriarhului Daniel, la întronizarea noului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis duminică un mesaj la întronizarea noului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare, Patriarhul Daniil, în care îşi exprimă convingerea că înaltul ierarh va contribui la apărarea şi afirmarea valorilor creştine în lumea contemporană.

Demnitatea de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare, la care aţi fost chemat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, ‘Marele Arhiereu’ (Evrei 4, 14), presupune o responsabilitate pastorală deosebită pentru Biserica Ortodoxă Bulgară, mai ales în aceste vremuri dificile, marcate de numeroase crize morale, sociale, economice şi chiar de conflicte militare. În contextul multiplelor provocări ale lumii de astăzi, Domnul nostru Iisus Hristos, ‘Păstorul cel Bun’ (Ioan 10, 11), ne cheamă pe toţi slujitorii Bisericii Sale să oferim mărturie, prin cuvânt şi faptă, despre adevărul mântuitor al Evangheliei Sale. Astfel, suntem convinşi că Preafericirea Voastră, credincios şi harnic slujitor în Via Domnului, veţi contribui la apărarea şi afirmarea valorilor creştine în lumea contemporană şi la promovarea lucrării social-filantropice a Bisericii Ortodoxe”, transmite Patriarhul Daniel.

PF Daniel se declară „deplin încredinţat” că noul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare va fi „un vrednic urmaş al celui întru veşnică pomenire Patriarhul Neofit şi al celorlalţi venerabili Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare”, a căror moştenire spirituală o va continua „cu fidelitate şi dinamism şi cu aceeaşi purtare de grijă pentru biserica şi comunitatea ortodoxă română din Sofia”.

În aceste clipe solemne, ne rugăm ca Atotmilostivul Dumnezeu să Vă dăruiască pace, bucurie şi mult ajutor, ca să păstoriţi Biserica Ortodoxă Bulgară pe calea mântuirii, spre slava Preasfintei Treimi şi a întregii Ortodoxii. (…) În numele Sfântului Sinod, al clerului şi al credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, felicităm pe Preafericirea Voastră cu ocazia acestui eveniment binecuvântat, dorindu-Vă ani mulţi şi rodnici în slujba Sfintei Biserici Ortodoxe a Bulgariei!”, a mai transmis Patriarhul BOR.

Distribuie știrea