• Thu. Sep 16th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Mizele rectificării bugetare

Jul 29, 2021

38 de miliarde de lei – este suma pe care ministerele o cer la rectificarea bugetului, pregatită de premierul Florin Cîțu, care este si ministru interimar al Finantelor. Suma este mult prea mare, spune prim-ministrul, hotărât sa reducă ținta de deficit pentru acest an. Calculele se complica însă din cauza alegerilor interne din PNL, mai ales că și primarii solicită bani în plus.

29 Iulie 2021, 21:00 |

Premierul Florin Cîțu, care este și ministru interimar de Finanțe, nu este deloc mulțumit de execuția bugetară din ministere. Unele proiecte de investiții nici măcar nu au fost începute, așa că miniștri s-ar putea trezi cu sumele tăiate la rectificare. Agricultura și Transporturile, de exemplu, au astfel de probleme, spune Florin Citu.

Și primarii liberali vor bani pentru proiectele lor. Mulți dintre ei au și discutat la Palatul Victoria cu premierul Cîțu, aflat în plină cursă pentru șefia PNL și implicat direct de câteva săptămâni în proiectul de rectificare bugetară.

Președintele PNL Ludovic Orban îi reproșează de altfel premierului că amână alegerea unui ministru de Finanțe și vrea o discuție pe această tema.

Economiștii atrag atenția că prioritatea rectificării ar trebui să fie reducerea deficitului bugetar.

După primele 6 luni, deficitul bugetar a urcat la aproape 3% din PIB, în condițiile în care veniturile au crescut cu 20%, iar cheltuielile cu aproape 10%.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *